Silina eksplozije podigla je autobus u vazduh i odbacila ga 15 metara daleko od mesta na kojem se bomba nalazila.

Ni 21 godinu nakon bombaškog napada na autobus Niš-ekspresa kod Podujeva, u kojem je ubijeno 12, a ranjeno 43 Srba, niko nije pravosnažno osuđen za taj napad.

Florim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, osuđen je na 40 godina zatvora zbog tog zločina, ali ga je Euleksov sud oslobodio zbog nedostatka dokaza. Istraga će biti ponovo pokrenuta samo ukoliko budu pronađeni novi dokazi, saopštio je ranije Euleks.

Tog 16. februara 2001. na brdu kod sela Livadice sedela su 2 muškarca i čekala prolazak konvoja srpskih autobusa. Bomba, načinjena od gotovo 100 kg eksploziva, bila je skrivena u cevi za drenažu ispod magistralnog puta

Neposredno pre prolaska autobusa, razvukli su žicu do debla koje se nalazilo na uzvisini iznad puta, zapalili cigarete i čekali. Na signal trećeg pripadnika te grupe, privezali su žice za akumulator i aktivirali bombu u trenutku kada se autobus Niš-ekspresa nalazio tačno iznad cevi za drenažu.

Silina eksplozije podigla je autobus u vazduh i odbacila ga 15 metara daleko od mesta na kojem se bomba nalazila, navodi se u Unmikovim dokumentima načinjenim neposredno posle napada.

U opštem naletu panike, koja je posle eksplozije zahvatila međunarodne misije na Kosovu, žrtve su helikopterima prebačene u mrtvačnice i bolnice, a u forenzičkom delu istrage, koji je usledio odmah posle, na mestu sa kojeg je bomba aktivirana pronađeni su opušci cigareta.

Nedugo zatim, navodi se u izveštaju Unmika, naređeno je da se krater koji je nastao posle eksplozije zatrpa - kako bi saobraćaj normalno funkcionisao. Istražitelji tvrde da su na taj način uništeni dokazi. Naredbu da se krater zatrpa izdali su oficiri Kfora.

Nakon napada otkriveno je da DNK pronađen na nekoliko opušaka sa mesta sa kojeg je aktivirana bomba odgovara DNK povezanim sa slučajem ubistva u Nemačkoj iz 1997. godine, za koje je osumnjičen Florim Ejupi.

Autor: Blic

#Podujevo

#albanci

#napad