Šta vam prvo pada na pamet?

Beograd se tokom praznika često isprazni. Postavlja se pitanje gde su se građani Beograda nekada odmarali, kada su putevi bili loši a kočije najbrže prevozno sredstvo? 🤔

Evropeizacija Beograda u 2. polovini XIX veka donela je našem gradskom stanovništvu do tada nepoznat običaj da se u vreme praznika i vikednom odlazi na izlet u prirodu 🍀🌿🌳. Najpoznatija izletišta tog vremena su danas delovi našeg grada, a tada su smatrana za krajnju tačku do koje čovek sa porodicom može da ode van varoši.

AVALA 🌳

Avala je za stanovnike Beograda tog vremena bila veoma daleko, a nije bilo sigurno ni putovati na, tada, divlju planinu. Zato su tamo odlazile samo veće grupe izletnika, i to da bi posetile ruševine stare tvrđave na vrhu, koju su zvali Porčin grad. To je bila srednjovekovna tvrđava Žrnov, gde je stolovao, kako je opevano u narodnim pesmama, Porča od Avale. Ostatke tvrđave Žrnov minirao je kralj Aleksandar I Karađorđević kako bi na njenom mestu bio podignut Meštrovićev spomenik Neznanom junaku.

Foto: Printscreen YouTube/Priče o Beogradu

KIJEVO 😎

Selo Kijevo takođe je privlačilo Beograđane, pogotovo zbog veštačkog jezera na kojem su mogli da se voze čamcima. Bilo je održavano do Prvog svetskog rata, nakon kojeg je postalo leglo komaraca, pa je isušeno.

O drugim mestima koja su nekada posećivali Beograđani možete čuti na linku ispod 👇🏻👇🏻👇🏻:

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Goran Vesić

#Priče o Beogradu

#beograd