Rusija je donela odluku da izvrši optimizaciju kadra u ruskim diplomatskim predstavništvima u Ukrajini, strahujući od mogućih provokacija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- U ovoj situaciji, strahujući od mogućih provokacija kijevskog režima ili trećih zemalja, zaista smo doneli odluku o izvesnoj optimizaciji kadra ruskih diplomatskih misija u Ukrajini. Skrećemo pažnju na to da naše ambasade i konzulati nastavljaju da vrše svoje osnovne funkcije - objavljeno je na sajtu MIP Rusije.

Zaharova je podsetila da su se pre skoro mesec dana u brojnim zapadnim medijima poput Njujork tajmsa pojavile glasine o navodnoj "evakuaciji" ruskih diplomata iz Ukrajine. Prema njenim rečima, to je bilo u vreme božićnih praznika kada je nekoliko dece ruskih diplomata u Ukrajini otišlo u posetu dekama i bakama.

- Kako sada razumemo, cilj tih falsifikata bilo je stvaranje informativnih paravana za početak evakuacije američkih, britanskih, australijskih, kanadskih i drugih diplomata i njihovih porodica iz ambasada tih zemalja u Ukrajini. Juče je Izrael najavio evakuaciju - prokomentarisala je portparolka.

Osvrnula se i na isporuku zapadnog oružja Ukrajini istakavši da, s obzirom na značajan uticaj koji Vašington i London imaju na Kijev i uopšte njihovu ulogu u upravljanju procesima u Ukrajini, Rusija zaključuje da "britanske i američke kolege očigledno znaju za neke vojne akcije koje se pripremaju u Ukrajini, a koje su u stanju da značajno zakomplikuju situaciju u sferi bezbednosti".

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Autor: Alo.rs

#Ukrajina

#Zapad

#rusija

#zaharova