Prvi put su poznati rokeri iz Niša nastupili u prostoru ove kulturne ustanove, a svirali su - tri sata uz gudački kvartet

Čuvena rok grupa Kerber održala je sinoć uspešan i rasprodat akustični koncert Unplugged u Velikoj sali Kombank Dvorane u Beogradu i time proslavila 40 godina karijere.

Prvi put su poznati rokeri iz Niša nastupili u prostoru ove kulturne ustanove tokom veoma bogate koncertne karijere i pružili iskrenim fanovima intimno akustično veče od skoro tri sata sa specijalnim gostima - gudačkim kvartetom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uvodni deo kao prolog koncerta bio je veoma neobičan: za mnoge iz publike nepoznati mladić je izašao na scenu i pozvao ljude u sali da ustanu, zatvore oči i prepuste se njegovoj priči, naravno o grupi Kerber.

U tom nesvakidašnjom performansu, momak se predstavio kao Miloš Petković koji pripoveda istoriju ovog benda putem knjige koju piše o njima, a kao veliki fan od malih nogu, izabran je i kao autor scenarija za njihov poslednji spot pesme Bestraga sve.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dok je Miloš uvodio prepunu salu u svoje lirske odlomke iz rok knjige u nastajanju, prvi put sada javno citiranu, članovi benda su lagano izlazili na binu.

Naravno, lider i pevač benda Goran Šepa ili Gale Kerber izašao je poslednji i dobio najsnažniji dugotrajni aplauz.

- Dobro veče narode. Očigledno se ne gledamo dovoljno često koliko bismo želeli - bile su prve nadahnute reči pevača Šepe, koji je ubrzo zatim počeo koncert, kao inače, hitom 'Kao tvoj Kerber'.

Bend je veoma vešto sproveo publiku kroz svih šest studijskih albuma tokom četiri decenije - Nebo je malo za sve (1983), Ratne igre (1985), Seobe (1986), Ljudi i bogovi (1988), Peta strana sveta (1990) i Zapis (1996).

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Fenomen ovog sastava leži u tome što iako nisu iznedrili novi materijal 25 godina, i dalje su im rok hitovi toliko univerzalni i vanvremenski da bez problema imaju masovnu publiku na mnogim solo koncertima ili festivalskim nastupima u zemlji.

Istina, u diskografiji imaju zapažene live albume - 121288 (1989), Unplugged (1999), Unplugged Live Sava Centar (2018), kao i kompilacije - Antologija 1. (1983-1998) (1998), Antologija 2. (1983-1998) (1998), Svet se brzo okreće (The Best of 1986-1995) (2008), Sabrana dela - boks set (2009) i Specijal (2017).

Druga numera je uvek među omiljenima - Medena sa šarmantnim stihovima Moja medena što si tako ledena, da bi se uz rolerkoster hitova nadovezao na priznanje - Nebo je malo za sve.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Arsenal rok kompozicija koji su obeležili jednu epohu ove grupe oduševio je 1300 duša ispunjene dvorane, koji su sa Galetom horski pevali i proživljavali ponovo kultne stihove Mirišu aprilske noćina tvoja njedra neverna za numeru Kad ljubav izda ili su zajedno sa pevačem dolazili do bolnog zaključka što glasi - Bolje da sam druge ljubio.

Kompozicije setnih melodija Ne govori mi i Vodi me neizostavni su deo repertoara Kerbera, da bi onda usledio sjajan spektakl - eksplozivan duet mlade bubnjarke i njenog starijeg kolege iz benda.

Bis je predstavio remek delo Zapis, koje je ostavilo publiku u divnoj tišini uživanja, i na kraju iskazana je želja svakog od nas, da budemo nečiji - Mezimac.

Video: Tanjug/NZ

Sve vreme se Gale Kerber tokom koncerta slikao sa fanovima ispred bine, nije mu bilo teško da im odvoji vreme dok intenzivno peva skoro puna tri sata gotovo bez prestanka.

Bend je prethodni veliki solo koncert u akustik aranžmanima imao u decembru 2017. na velikoj sceni Sava Centra, kada je takođe rasprodati nastup trajao barem tri sata.

Sada su ponovili taj neverovatan trijumf i ostaje nada fanovima da će “Kerbera” uživo biti sve više.

Autor: Tanjug

#40 godina

#Kerber

#gale

#kombank dvorana

#koncert

#unplugged