Pored toga što je radio portrete, oslikao je ikonostas bečejske pravoslavne crkve, kao i ikonostas crkve Bogdana Dunđerskog.

Čuveni slikar Uroš Predić rođen je 7. decembra 1857. u Orlovatu, u Austrijskom carstvu, kao najmlađi sin Petra i Marije Predić. Urošev otac je bio sveštenik, a majka domaćica.

Posle završene osnovne Uroš završava sedmorazrednu gimnaziju u Pančevu, dobija stipendiju od Matice srpske pa odlazi na školovanje u Beč. Posle završetka  Umetničke akademije postaje asistent profsora Gripenkerla.

Foto: Printscreen YouTube/Marko Stamatovic

Po povratku u Srbiju vraća se u Orlovat, a potom se seli sa bratom u Beograd. Njegova kuća i atelje se nalaze u Svetogorskoj 27. Predić je jedan od osnivača društva Lada, koje je osnovano 1904. Dopisni član Srpske kraljevske akademije postaje 1909, a redovan član 1910. Takođe, jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnosti u Beogradu.

Oslikao mnoga poznata dela: Vesela braća i Siroče (na majčinom grobu),  Hercegovački begunci i Na Studencu, Kosovku Devojku. Takođe, naslikao je Živojina Mišića 1919, Stojana Novakovića, Simu Lozanića 1920, Jovana Žujovića 1921, Jovana Cvijića 1923,  Đorđa Vajferta 1927, Slobodana Jovanovića 1930, Bogdana Gavrilovića 1935, Aleksandra Belića 1940. Pored toga što je radio portrete, oslikao je ikonostas bečejske pravoslavne crkve, kao i ikonostas crkve Bogdana Dunđerskog.

Mihajlo Pupin je otkupio na izložbi u Parizu Predićeva dela Hercegovački begunci i Siroče.

Foto: Wikipedia.org/Wikipedia.org

Nekoliko meseci pre smrti, Predić je pokušao da okači neke svoje slike u ateljeu, pao je sa stolice i polomio nogu. Umro je 11. februara 1953. u Beogradu, u svojoj 96. godini.

IZVOR: YT / Marko Stamatovic

Autor: Redportal.rs

#predic

#slikar

#slikarstvo