Bila pesnik, pripovedač, romansijer i omiljeni dečiji pisac. 😃

Srpska pesnikinja Desanka Maksimović spada u najcitiranije pesnikinje zbog njenih stihova u pesmi Strepnja.

Desanka Maksimović rođena je 16. maja 1898, u Rabrovici, u Divcima kod Valjeva u porodici Mihajla i Draginje Maksimović.

Završila je valjesku gimnaziju, a studirala je opštu istoriju i istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Živela je u Parizu, a njena učenica Mira Alečković je takođe postala pesnikinja.

Živela je u istoj zgradi kao i Branko Ćopić samo sprat iznad.

Bila pesnik, pripovedač, romansijer, pisac za decu, a povremeno se bavila i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika.

Njena poezija se može okarakterisati kao ljubavna i rodoljubiva, i osećajna. Neke od njenih najpopularnijih pesama su: Predosećanje, Strepnja, Prolećna pesma, Opomena, Na buri, Tražim pomilovanje i Pokošena livada.

Kada je čula za streljanje đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941, pesnikinja je napisala jednu od svojih najpoznatijih pesama Krvava bajka po kojoj je snimljen i film.

 Izabrana je 16. decembra 1965. za redovnog člana SANU.

Veliika pesnikinja je preminula 11. februara 1993, u svojoj 95. godini, u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini kod Valjeva, u porti crkve Svetih arhanđela. 

IZVOR: YT / čemerski

Autor: Redportal.rs

#Desanka Maksimović

#deca

#pesnikinja