Nove cene startuju od ponedeljka

Taksi usluge u Beogradu poskupljuju od ponedeljka, 14. februara, potvrdilo je Strukovno udruženja taksi preduzetnika SITAB. Time je potvrđeno naše pisanje o ceni koju su taksisti tražili.

Kako saznaje Telegraf, novi cenovnik počeće da se primenjuje od 14. februara.

 Start za sve 3 tarife koštaće 250 dinara (sada je 170 dinara).

- Vožnja po kilometru naplaćivaće se za tarifu 1 - 73 dinara (sada je 65), tarifu 2 - 95 dinara (sada je 85) i tarifu 3 - 146 dinara.

- Čekanje po času za sve tri tarife biće 900 dinara (sada je 750).

- Inicirali smo kao udruženje poskupljenje zbog toga što su nam skočili troškovi, pre svega gorivo za 50 odsto, i odobreno nam je posle šest meseci - rekao je Vlado Bulatović, predsednik tog udruženja.

Prema njegovim rečima, cena taksi prevoza poskupela je posle 10 godina, što je dobar korak za dalje poslovanje.

- Nije ovo baš cena koju smo zahtevali, ali će mnogima omogućiti dalje poslovanje. Međutim, i dalje nam je najveći problem Cargo prevoz, jer se Zakon o prevozu putnika ne primenjuje. Postoji pravosudna presuda protiv te kompanije uz kaznu od 1, 5 milina kao i nalog za brisanje iz APR-a na osnovu prijave republičke saobraćajne inspekcije. Mislimo da prijave ministarstva prolaze na sudu jer su bolje napisane, zato apelujemo na resorno ministarsto da vrši nadzor primene tog zakona - navodi on.

Kako navodi, osim goriva, ostali troškovi taksi preduzetnika skočili su do 80 odsto. Počev od osiguranja, goriva, pa do registracije vozila.

- Sve je skočilo, a to su inputi koji utiču na cenu obavljanja transporta. Tražili smo linearno povećanje cene taksi usluga od 30 odsto, ili da start umesto 170 dinara bude 300 dinara - navodi sagovornik i precizira da taksisti nisu menjali cene od 2012. godine.

Prema rečima našeg sagovornika, u Srbiji postoji 17.500 taksi preduzetnika. Od toga 6.700 samo u Beogradu. Budžet Republike Srbije na godišnjem nivou taksisti pune sa 25 miliona evra.

pročitajte još

Keba odlazi u penziju

Autor: Telegraf.rs

#beograd

#cena

#taksi