Planirao da digne u vazduh lokalni štab FSB organizujući akciju u igrici Minecraft

Ruski tinejdžer osuđen je na 5 godina zatvora nakon što je otkriveno da je detaljno isplanirao dizanje u vazduh lokalnog štaba Ruske federalnle službe bezbednosti FSB u igrici Minecraft!

Sudeći prema istražnoj komisiji, student star 16 godina po imenu Nikita Uvarov planirao je plan akcije u okviru igrice - koja je poznata po tome što pruža igračima mogućnost da izgrade ceo svet. Uvarov koji je poreklom iz malog sibirskog mesta maksk, osuđen je u četvrtak ujutru.

Vojni sud istočnog distrikta Ruske Federacije presudio je da je Uvarov kriv po optužnici za terorizam, prvenstveno za treniranje, organizovanje i planiranje kriminalnih aktivnosti.

Prema istraživačima, Uvarov i još dva muškarca koristili su video igru da naprave zgrade policijske stanice Kansk kao i obekte gradske FSB divizije i potom isplanirali da ih dignu u vazduh. Sudeći prema izvorima u ruskoj štampi, oni su iskoristili virtuelni svet da testiraju način na koji bi eksplozija uticala na okolinu i koliku bi štetu načinila.

Uvarov je prvi put uhapšen još 2020. godine zajedno sa još dvojicom prijatelja za prekršaje počinjene u gradu Kansku. Tačnije trio je uhapšen jer je delio letke i posedovao zabranjenu pirotehniku. Letke koji su delili bili sa likom Azata Miftakova, anarhiste, koji je ugapšen 2019. godine zbog napada na sedište vladajuće partije jedinstvena Rusija.

Autor: redportal.rs

#16 godina

#FSB

#Kansk

#Majnkraft

#Minecraft

#Terorizam

#hapšenje

#planiranje napada

#policija

#rusija

#tinejdžer