Zbog velikog broja zaraženih osoba virus je već duboko ukorenjen

Prema poslednjim podacima CDC-a dobijenim iz istraživanja, pokazalo se da 3 meseca od preležane bolesti nije bilo potrebno ponovno testiranje osobe, osim ako osoba ne pokazuje simptome kovida, iako zapravo ne postoji definitivan odgovor koliko je vremena potrebno.

- Većina ljudi koji se zaraze koronavirusom, bez obzira na to imaju li ili nemaju simptome, proizvode antitela i stanice koje se bore protiv virusa. Za one koji su se oporavili, šanse za reinfekciju su vrlo male u prva 3 meseca nakon inicijalne zaraze - navodi se u drugom istraživanju.

- Ako ste imali blagu zarazu te niste imali jako dobar imuni odgovor, a izlažete se opet velikoj količini virusa, ponovna zaraza je definitivno moguća - rekao je doktor Tomas Ruso, profesor i šef katedre za infektivne bolesti na Univerzitetu Bufalo u Njujorku.

Zbog velikog broja zaraženih osoba, virus je već duboko ukorenjen. Kada se izlažemo osobama koje su zaražene virusom, a ne pokazuju nikakve simptome, tada je najveći rizik za reinfekciju.

Tokom poslednjeg talasa, kada je populaciju "napala" omikron verzija kovida, tada se većina zaraza dogodila upravo zbog asimptomatskih prenosnika.

Autor: Net.hr

#korona

#koronavirus