Kako se navodi, reč je o strateÅ”kom naoružanju treće generacije raketa dugog dometa na čvrsto gorivo.

Iran je predstavio novu raketu "haibar-baster" dometa 1.450 kilometara, Ŕto znači da bi mogla da stigne do dve američke baze u regionu i Izraela.

Kako javljaju iranski mediji, a prenose agencije Rojters i AP, raketa je predstavljena tokom posete visokih iranskih vojnih zvaničnika raketnoj bazi Revolucionarne garde. Načelnik generalÅ”taba general-major Mohamed Bageri tom prilikom je izjavio da će Iran nastaviti s unapređivanjem svog balističkog raketnog programa.

Kako se navodi, reč je o strateÅ”kom naoružanju treće generacije raketa dugog dometa na čvrsto gorivo. Najbliža tačka u Izraelu udaljena je od Irana oko 1.000 kilometara, podsećaju agencije. Iran u svom arsenalu ima rakete čiji je domet i do 2.000 kilometara.

ProÅ”log meseca Iran je testirao raketni motor na čvrsto gorivo, koji se, kako se tvrdi, razvija za potrebe rakete za lansiranje satelita u svemir. Međutim, takve rakete uglavnom koriste tečno gorivo. Vojne balističke rakete obično pokreću raketni motori na čvrsto gorivo, koje omogućava lakÅ”e rukovanje tim sistemima naoružanja, uključujući i prilagođavanje mobilnim lanserima na vozilima, pa i vozovima.

Paralelno s razvojem raketnog programa Irana u Beču traju pregovori između Teherana i zapadnih sila o novom nuklearnom sporazumu, za koje se ocenjuje da bi se, uprkos svemu, mogli okončati dogovorom.

Autor: redportal.rs

#Iran

#haibar-baster

#raketa