Slavni pisac dobija obeležje u prestonici 💗🥰

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas, prilikom dodele nove nagrade za književnost za decu i omladinu koja nosi ime po Dušanu Radoviću, da će slavni pisac i aforističar dobiti svoj spomenik u srpskoj prestonici. 🥰🤩

Rekavši da je ponosan na sve što je do sad urađeno na polju kulture ove godine, Vesić je rekao da je namera bila da nagradu dobije onaj ko je i zaslužuje, kao i da je namera bila da se uspostavi što više književnih nagrada. Time, kako on kaže, se podstiče i stimuliše prava književnost. 😉📕

Mislim da je bilo kranje vreme da se uspostavi i jedna nagrada koja bi nagrađivala pisce koji se bave književnošću za mlade. Siguran sam da će ove nagrade uvek dobijati najbolji, zato smo i izabrali žiri koji samostalno donosi odluke, tako da je sudbina ove nagrade u rukama žirija i Biblioteke grada Beograda - naglasio je on.

Video: redportal.rs/NZ

Sićve je dodao da smatra da se Dušku Radoviću kao društvo nismo dovoljno zahvalili za sve što je uradio za Beograd, budući da se radi o piscu na čijim su pesmama i knjigama odrasle mnoge generacije, kojima je ulepšao detinjstvo.

Podsetivši da će pisac svakako dobiti i svoje obeležje u glavnom gradu, u vidu spomenika, Vesić je naglasio da veruje kako bi Duško Radović više voleo da ga se buduće generacije sećaju kroz njegovo delo. 🤗

Dobiće Duško Radović i spomenik, što je odavno trebalo da dobije, ali mislim da bi on više želeo da ga se sećamo kroz jednu nagradu koja afirmiše dečiju književnost, jer je to bio njegov život. Ja njegove dečije pesme čitam i danas, ali ih drugačije čitam danas - zaključio je zamenik gradonačelnika povodom prve dodele ove književne nagrade.

Video: Tanjug/NZ

Dušan Duško Radović bio je srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Rođen je 29. novembra 1922 u Nišu, — Beograd, 16. avgust 1984)

Bio je glavni urednik Pionirskih novina, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista Poletarac, novinar Borbe i urednik radija Studija B.

Njagova emisija Beograde dobro jutro počela je da se emituje jula 1975. godine na istoj radio stanici. Nažalost, 1982. godine ova kultna emisija je ukinuta, nakon što je jedan od aforizama ("Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih.") razbesneo tadašnjeg predsednika Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda Ivana Stambolića.

Foto: redportal.rs

Po svedočenjima mnogih, ova odluka je jako potresla Radovića, što je uticalo na njegovo ionako narušeno zdravlje, tako da se više nije vraćao na radio, čak i nakon ponude da se vrati.

Nedugo nakon toga je umro, 16. avgusta 1984, ali sećanje na njega će, po svemu sudeći, živeti zauvek.

Autor: redportal.rs

#Dušan Radović

#Goran Vesić

#Nagrada

#Spomenik

#beograd

#duško radović

#zamenik gradonačelnika