Do sada pušteno preko 2.000 ovakvih satelita u rad

Zbog geomagnetne oluje koja je pogodila Zemljinu orbitu prošlog petka, projekat Starlink je izgubio vezu sa 40 svojih satelita koji su bili lansirani dan ranije, saopšteno je iz kompanije SpaceX. U saopštenju je rečeno da je ukupno 49 satelita lansirano, što znači da je kompanija izgubila preko 80 odsto satelita koji su trebali da budu pušteni u rad krajem prošle nedelje.

Geomagnetne oluje nastaju kada dođe do poremećaja u fluktuaciji između Zemljinog magnetnog polja i čestica sa Sunca koja ulaze u kontakt sa njima. Problem nastaje kada zbog brzine i intenziteta ovakvih oluja nastane tzv. atmosferski otpor (atmospheric drag) koji u velikoj meri otežava lansiranja.

Iz SpaceX-a napominju da je raketa Falcon 9, koja je nosila satelite, bila uključena u siguran mod upravo da bi izbegla negativne efekte oluje, međutim, da to nije bilo dovoljno da se većina satelita spase.

Ako se pitate šta će se desiti sa ovim satelitima, vesti nisu najbolje. 😐 Nažalost, svi će u narednih nekoliko dana sagoreti u Zemljinoj atmosferi, nakon što budu krenuli da padaju. Svakako, ne postoji opasnost da će ijedan deo ovih satelita pasti za planetu ili da će oštetiti neki od drugih satelita.

Foto: LADBible / NY Post/N/A

Ova kompanija Ilona Maska je do sad lansirala oko 2.000 ovakvih satelita, a cilj je da jednog dana internet mreža koju će oni moći da emituju prekrije celu planetu. Ipak, nadležni z SpaceX kažu da ovo neće poremetiti program, osim možda neke delove koji se tiču same procedure lansiranja.

Sve u svemu, i dalje navijamo za ovaj program! 🙂

Autor: redportal.rs

#40 satelita

#Ilon Mask

#Starlink

#Tesla

#sateliti

#spacex