Evolutivno star signal vokalne igre

Ljudski smeh je uobičajen, ali je pomalo misteriozan deo naše evolucije. Kako je smeh evoluirao? I da li su ljudi jedini koji to rade? 🤔

I životinje se smeju, primetili su istraživači 😎.

Primatolog i diplomirani student antropologije UCLA Saša Vinkler i profesor komunikacije sa UCLA Greg Brajant pobliže su pogledali fenomen smeha širom životinjskog carstva.

Par je pročešljao postojeću naučnu literaturu o ponašanju životinja u igri, tražeći pominjanje signala vokalne igre - ili ono što bi se moglo smatrati smehom.

Otkrili su da je takvo ponašanje vokalne igre dokumentovano kod najmanje 65 vrsta 😍. Ta lista uključuje razne primate, domaće krave i pse, lisice, foke i mungose, kao i 3 vrste ptica, uključujući papagaje i australijske svrake.

Istraživači su tražili informacije o tome da li su vokalizacije životinja snimljene kao glasne ili tihe, visoke ili niske, kratke ili dugačke, jedan poziv ili ritmički obrazac - tražeći poznate karakteristike zvukova sviranja.

Postoji mnogo dokumentacije o govoru tela zasnovanom na igri među životinjama.

Pošto je ono što predstavlja igru u velikom delu životinjskog carstva grubo i može da liči na borbu, zvuci igre mogu pomoći da se naglasi neagresija tokom takvih fizičkih trenutaka, sugeriše se u članku.

- Kada se smejemo, često dajemo informacije drugima da se zabavljamo i takođe pozivamo druge da se pridruže - rekao je Vinkler.

- Neki naučnici sugerišu da je ova vrsta vokalnog ponašanja zajednička među mnogim životinjama koje se igraju, i kao takav, smeh je naša ljudska verzija evolutivno starog signala vokalne igre.

Dok Vinkler i Brajant kažu da bi dalje posmatranje i istraživanje vokalizacija bilo plodonosno, takođe primećuju da do takvih zapažanja može biti teško doći u divljini, posebno za životinje čija bi igra mogla biti tiša.

Obraćanje pažnje na druge vrste na ovaj način baca svetlo na oblik i funkciju ljudskog smeha, pišu istraživači, i pomaže nam da bolje razumemo evoluciju ljudskog društvenog ponašanja 😅.

Članak za ovo istraživanje objavljen je u Bioacoustics, piše Good News Network.

Autor: goodnewsnetwork.org / redportal.rs

#istraživanje

#smeh

#životinje