Sve što je u Srbiji osnovano u kafani ima šansi da uspe 😁

U beogradskim kafanama su se vodile političke debate, osnivale stranke, pripemali državni prevrati, održavale sednice narodne skupštine, pisala književna dela, uređivale novine i igrale pozorišne predstave jer kako se kaže sve što je u Srbiji osnovano u kafani ima šansi da uspe.

Smatra se da je prva kafana u Evropi otvorena 1522. godine u Beogradu. Zna se da su je na dorćolu otvorili Turci i u njoj se služila, kako ime kaže, samo kafa.

Prema zvaničnom popisu iz 1927. godine u Beogradu je bilo 667 kafana. 😅

Svaka od njih ima specifičnu priču, događaj ili ličnost koja je bila jako vezana za tu kafanu.

Mnoge kafane su se zvale Orač jer su tada nastajale na obodima grada Beograda iza kojih su bile njive. Prvi Orač je bio na uglu takovske i svetogorske i tu je stajala tabla da je baš tu pisao Stevan Sremac, između ostalog i Zonu Zamfirovu. 😊

Kafanu Knjaževa Pivara je podigla knjeginja Ljubica i u njoj je održana poznata svetoandrejska skupština koja je vratila njenog muža kneza Miloša na presto. U toj sali su i održavane pozorišne predstave u okviru teatra Kod Pivare.

Na uglu Makedonske i Trgu republike nalazila se poznata kafan Kolarac u kojoj su Apis i njegovi oficiri skovali zaveru za ubistvo kralja Aleksandra i kraljice Drage a tu je i održan prvi sajam knjiga jer je tu bilo sedište književnika Srbije.

Još mnogo priča o kafanama i njihovim slavnim događajima i ličnostima možete pogledati na snimku ispod. 👇🏻

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Goran Vesić

#Prestonica

#Priče o Beogradu

#beograd

#kafana