Zbog kanabisa - nema ručka

U Engleskoj postoji grad koji ima toliko ilegalnih farmi kanabisa da se električna energija troši u ogromnim količinama, do te mere da dolazi do preopterećenja sistema i restrikcija struje.

Radi se o gradu Roteramu, koji se nalazi u regiji Jorkšir i Hamber. Naime, u ovom gradiću koji broji oko 120.000 stanovnika, od oktobra prošle godine policija je uspešno sprovela čak 61 raciju, u kojima je isto toliko farmi kanabisa otkriveno, a zaplenjeno je 6.797 stabljika ove biljke. Treba li napomenuti da je vrednost zaplenjene robe na ulici procenjena na skoro 7 miliona funti, odnosno oko 8 miliona evra? 😲

Foto: Pixabay.com/rexmedlen

U operaciji je uhapšeno nekoliko desetina organizatora uzgajivačnica, dok je utvrđeno da se najmanje 17 grupa bavi ovim poslom.

Prema rečima Sare Čempion, inače lokalne poslanice u Britanskom parlamentu, stanje je alarmantno.

- U gradu dolazi do nestanka električne energije i po 4 puta dnevno, sve zbog ogromne upotrebe električne energije koja je bandama potrebna za uzgoj kanabisa. To je prava noćna mora. S druge strane, došlo je do povećanja antisocijalnog ponašanja među stanovništvom, a česti su i ratovi bandi oko teritorija plasiranja robe koju proizvode - rekla je ona u izjavi za medije.

Kako kaže, kada su u pitanju nestanci struje, vlasti nisu u stanju da urade ništa, osim da sačekaju da zaposleni u distribuciji uklone sve smetnje do kojih dolazi i ponovo podignu sistem. Do sledećeg preopterećenja.

Očekivano, stanovnici zbog ovih okolnosti ne mogu da žive normalno, tako da u izjavama često govore da je gotovo nemoguće išta planirati od svakodnevnih aktivnosti, od prostih stvari poput tuširanja (jer bojleri su često bez struje) do onih kompleksnijih, poput kuvanja ručka, pa čak i običnog grejanja.

Foto: MUP

S druge strane, malo ko želi da prijavljuje komšije koje se bave ovim biznisom. Najčešći razlog je - što ne žele da budu cinkaroši. Ipak, komandant lokalne policije Stiv Čepmen ima drugačije mišljenje.

- Česti nestanci struje prave dodatne probleme u našoj zajednici, a teško je sve to rešiti jer organizovani kriminalci često koriste i najugroženije članove društva kako bi ih iskorišćavali za prodaju ili čuvanje ovih farmi ili dobijenih biljaka. Najbitnije je ipak, što smo od oktobra situaciju stavili pod kontrolu - kaže on.

On je dodao da će policija nastaviti sa radom kako bi prekinula sve lance snabdevanja oformljenih bandi, ali da je krajnji cilj prevencija ovakvih skokova u ovakvim kriminalnim aktivnostima.

Koliko će još dugo stanovnici ovog grada imati iznenadne nestanke struje, još uvek se ne zna, međutim, nadležni su dali brojeve telefona na kojima se mogu prijavljivati nestanci.

U svakom slučaju, nadamo se da će uzgajivači preći na neki drugi biznis. Poput kopanja bitkoina naprimer - mogli bi da zarađuju svakako, ali sa manjom upotrebom struje. 😄

Autor: redportal.rs

#Engleska

#Marihuana

#Ujedinjeno Kraljestvo