Ustaše su od mladih devojaka zahtevali da dignu suknje, potom ih bajonetima boli među noge. 😥

Odmah po padu Kraljevine Jugoslavije, na prostoru današnje Hrvatske, BiH i u delu Srbije stvara se Nezavisna Država Hrvatska koja je po svojim brutalnostima nadmašila i zverstva načinjena u nacističkoj Nemačkoj.

Nakon otvaranja logora u Jasenovcu ustaška vlast je krenula da hapsi Srbe širom NDH. Ubijani su samo zato što su Srbi i samo zato što su bili pretnja režimu jer su znali da nemaju demografsku većinu na tim prostorima. U jednom ustaškom upadu u selima Drakulići, Motike i Šargovac ubijeno je 2300 Srba.

Izvršioci su bili ustaše iz Zagreba i Banje Luke, potpomognuti delom domaćeg hrvatskog stanovništva. U pokolju je između ostalog korišten i srbomlat, specijalno oružje kojim su ubijani Srbi.

Koliko su bili monstruozni govori činjenica da su ustaše su od mladih devojaka zahtevali da dignu suknje, potom ih bajonetima boli među noge. 😥 Pokolj je počeo u ranim jutarnjim časovima i bio je završen do 14 č. Vođa pokolja je bio zloglasni fra Miroslav Filipović.

Foto: Wikipedia.org

Prema spisku iz knjige Rat i djeca Kozare, Dragoja Lukića, u Drakuliću je ubijeno 294 dece, u Motikama 207, a u Šargovcu 50. Ukupno 551 dete u ova 3 naselja.

Autor: Redportal.rs

#Masakr

#UBISTVO

#Ustaše

#drakulići