I dalje imamo realne šanse

Srbija je sa Grčkom, Bugarskom i Rumunijom kandidat za Evropsko prvenstvo 2028. godine. Ministarstva za omladinu i sport Srbije i pomenute tri države su još 2019. godine dogovorili saradnju i zajedničku kandidaturu, piše Kurir.rs.

Ukoliko Srbiji, Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj bude ukazano poverenje za organizaciju velikog turnira, bio bi to prvi takav na prostorima Balkana još od 1976. godine kada je Jugoslavija ugostila najbolje selekcije u Evropi.

Mečevi su se tada igrali na Marakani u Beogradu i Maksimiru u Zagrebu, a ovog puta bi sve bilo drugačije sa četiri različite države. Glavni adut četiri udružene zemlje mogao bi da bude nacionalni stadion koji bi prema najavama trebalo da košta 257.000.000 evra, da bude gotov do 2025. godine i da ima kapacitet od 52.000 mesta.

Dugo je već bilo poznato da će jedan od kandidata biti Turska, a sada je zvanično potvrđeno da se za organizaciju velikog turnira bori Velika Britanija (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska) u saradnji sa Republikom Irskom.

Upravo bi države sa ostrva bile favorit za dobijanje organizacije, međutim ne ide im u korist činjenica da je finale prvenstva 2020. godine (zbog pandemije odloženo za leto 2021. godine) odigrano u Londonu, a da se tokom turnira igralo i u Glazgovu.

Takođe, Engleska je bila domaćin prvenstva 1996. godine, što je relativno kratak period, naspram 1976. godine i prvenstva u Jugoslaviji. Turska je priča za sebe, ona je čak pet puta odbijana i nijednom do sada nije organizovala EP.

Autor: kurir.rs

#Srbija

#evropsko prvenstvo

#fudbal

#organizacija