Dritan je predstavljen kao srpski heroj, a sada ne dozvoljava da Srbi uđu u vladu, kaže lider DF-a

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je danas da se nada da predsednik crnogorskog parlamena Aleksa Bečić neće biti smenjen, kako bi mogli da se nastave razgovori o formiranju nove vlade unutar aktuelne skupštinske većine.

- Bez obzira na sva prethodna dešavanja u nedelji za nama kada je bila intenzivna rasprava između Demokrata i URA, mi se nadamo i očekujemo da će se dati šansa razgovoru unutar aktuelne parlamentarne većine i da neće doći do smene Alekse Bečića, jer bi na taj način mogli da počnu ozbiljni razgovori za razrešenje aktuelne političke krize - rekao je Knežević za TV Prvu.

Dodao je da ukoliko ipak dođe do smene Bečića glasovima DPS-a i delova aktuelne parlamentarne većine, šanse za dogovor će biti smanjene i može se očkivati produbljivanje političke krize u Crnoj Gori.

Knežević je podsetio da je predlog za Bečićevu smenu podneo DPS i da bi glasanje za taj predlog poslanika URA ili nekog drugog iz aktuelne većine jasno pokazao da je u dogovoru sa DPS-om.

- Milo Đukanović je jasno saopštio da im je prihvatljiv koncept podrške manjinskoj vladi kako je predložio Dritan Abazović. Što se nas tiče, to bi bilo prekrajanje izborne volje građana i zato apelujem na Abazovića da odustanu od toga, da se vrate principima od 30. avgusta 2020. godine. Sve drugo vodi u političku nestabilnst i nadam se da su akteri ovakvih odluka svesni te činejice i da neće načiniti korake koji će destabilizobvati situaciju u Crnoj Gori - rekao je Knežević.

On je naglasio da DF neće zarad čuvanja funkcija na nižim nivoima u vlasti ugroziti izbornu volju građana saradnjom sa DPS-om.

- Dritan će morati da odluči da li mu je bliži koncept DF ili DPS. Ukoliko mu je bliži DPS, mi ćemo iskoristiti pravo da odbranimo izbornu volju građana kroz sve vaninstirucionalne vidove borbe - naglasio je Knežević.

On je dodao da Abazaviću treba podrška 49 poslanika za manjinsku vladi i da to ne može bez poslanika SNP-a.

- Verujemo da SNP ne može biti deo tog aranžmana, jer bi to značilo brutalnu izdaju njenih članova i ljudii koji su je sve vreme podržavali dok je bila jedan od simbola optpora režimu Mila Đukanovića. Tako da nije sve u rukama Dritana Abazovića, nešto je i u rukama Vladimira Jokovića. Nadam se da Joković neće krenuti putem izdaje - zaključio je Knežević.

Na pitanje ko je najveći neprijatelj Crne Gore, Knežević je objasnio da će to biti "oni ljudi koji će da prekrajaju volju građana".

- Dritan Abazović je bio proglašen za srpskog heroja, da će zaštititi srpski jezik... To je taj kudravi dečak koji se u srpskim medijma predstavljao kao nacionalni heroj. Sada bih želeo da mediji primete da upravo taj kudravi dečak ne dozvoljava da politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori budu u novoj vladi, jer smatra da ćemo mi kao Srbi iz Crne Gore rušiti njen integritet i suverenitet - naveo je Knežević.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Bečić

#Crna Gora

#DF

#DPS

#abazović

#manjinska vlada

#milan knežević

#pad vlade

#đukanović