Tokom ustanka oslikao je Кarađorđevu zadužbinu u Topoli a oslikao je više drugih crkava i tako je dobio nadimak Moler

Spomenik Petru Nikolajeviću Moleru od kraja februara krasiće Molerovu ulicu na Vračaru, najavio je svom Instagram nalogu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

View this post on Instagram

A post shared by Goran Vesic (@vesicg)

IZVOR: IG/vesicg

U livnici Braća Jeremić izliven spomenik Petru Nikolajeviću Moleru, vojvodi sokolske nahije iz Prvog srpskog ustanka i predsedniku Narodne kancelarije (Vlade Srbije) od 1815. do 1816. godine tokom Drugog srpskog ustanka.

U Prvom srpskom ustanku istakao se u bici kod sela Jelenče. Tokom ustanka oslikao je Кarađorđevu zadužbinu u Topoli. Oslikao je više drugih crkava i tako je dobio nadimak Moler. Bio je vojvoda sokolske nahije. Prilikom odbrane Loznice 1813. godine, zbog nedostatka mastila, svojom krvlju napisao je pismo ustaničkim vođama.

Posle propasti ustanka prebegao je u Austriju, ali se vratio u Srbiju početkom Drugog srpskog ustanka, 11. maja 1815. godine zajedno sa Stojanom Čupićem, Simom Кatićem, Simom Nenadovićem, Nikolom Smiljanićem i drugima. Moler je uoči Drugog srpskog ustanka iskopao jedan francuski top koji je Jakov Nenadović zarobio od Turaka zajedno sa francuskim artiljercima. To je bio jedan od četiri srpska topa korišćena u Drugom srpskom ustanku.

Bio je predsednik Narodne kancelarije (Vlade) u periodu od 1815. do 1816. Petar Nikolajević Moler i vladika Melentije Nikšić ubrajaju se u prve opozicionare knezu Milošu Obrenoviću i kao takvi su ubijeni već 1816. godine. U leto 1816. u zatvoru u Beogradu je jedne noći udavljen po nalogu Marašli Ali - paše zahvaljujući zalaganju kneza Miloša.

Autor: redportal.rs

#Goran Vesić

#Petar Nikolajević Moler

#Spomenik

#beograd

#molerova ulica

#vračar