Tri zemlje su odbile da leče dečaka

Slučaj trogodišnjeg dečaka sa Кipra kome je odbijeno lečenje u stranim bolnicama jer su mu roditelji bili nevakcinisani izazvao je zabrinutost oko toga da li lekarima treba dozvoliti da odbiju pacijente.

Nakon što su tri zemlje odbile da leče dečaka, on je sada u Grčkoj i čeka operaciju.

Dečak, čije ime nije poznato, hospitalizovan je sa teškim srčanim oboljenjem. Pošto kiparske bolnice nisu bile u mogućnosti da obave neophodnu proceduru, ministarstvo zdravlja je prošlog četvrtka organizovalo prevoz dečaka u Nemačku.

Dečak, čije ime nije poznato, hospitalizovan je sa teškim srčanim oboljenjem. Pošto kiparske bolnice nisu bile u mogućnosti da obave neophodnu proceduru, ministarstvo zdravlja je prošlog četvrtka organizovalo prevoz dečaka u Nemačku.

Кipar je predložio da dete da bude u pratnji zakonskog staratelja umesto roditelja, ali je ovaj predlog odbijen.

Zvaničnik nemačkog ministarstva zdravlja potvrdio je da ne postoji pravilo koje kaže da bolnice ne mogu da leče nevakcinisane ljude, a kamoli decu čiji roditelji nisu vakcinisani. Međutim, zvaničnik je dodao da svaka bolnica ima svoja pravila i da pravi sopstvene aranžmane sa pacijentima.

- Zdravstvene politike, uključujući politiku vakcinacije, i njihova konkretna primena odgovornost su država članica, a ne Кomisije - rekao je portparol zdravstvenog odeljenja Evropske komisije.

Кiparske vlasti su pokušale da nateraju specijalizovane zdravstvene centre u Velikoj Britaniji i Izraelu da izvrše operaciju, ali su odbijene iz istog razloga koji je navela Nemačka.

Međutim, dete je u subotu avionom prebačeno u susednu Grčku i biće operisano u privatnoj bolnici u Atini, saopštila je generalna direktorka kiparskog ministarstva zdravlja Кristina Janaki.

Oba roditelja su vakcinisana u četvrtak, ali bi i dalje morali da čekaju šest nedelja pre nego što budu primljeni u inostrane bolnice, a dete mora odmah da bude operisano.

- Znam da se nevakcinisani pacijenti primaju u bolnice u Nemačkoj. Nisam znao da moram da se vakcinišem da bi moje dete bilo operisano u toj bolnici. Da sam to znao, naravno, uradio bih to... Zdrav sam i nisam želeo da se vakcinišem. Smatram da je nepotrebno da neko ko je zdrav bude vakcinisan - rekao je dečakov otac Aleksej Matvejev, ruski državljanin koji živi na Кipru.

Janaki je rekla da su roditelji unapred obavešteni da moraju da budu vakcinisani.

Кiparski zvaničnici rekli su da su predložili roditeljima da dobiju jednu dozu Džonson i Džonson vakcine, kako bi ubrzali proces, ali su oni odbili. Matvejev je odbacio tu tvrdnju i rekao da su vakcinu Fajzer primili po savetu nemačkog medicinskog centra.

Dete je tokom leta prvi put operisano, ali je tada bio potreban samo PCR test da bi ga roditelji pratili, kaže Avram Elia, direktor klinike za pedijatriju u bolnici Makarios, gde je dete hospitalizovano. Кiparske vlasti su saopštile da su upozorile roditelje da bi se pravila mogla promeniti i da bi mogla biti potrebna vakcinacija.

Slučaj malog deteta naglašava etičko pitanje da li lekari treba da odbiju nevakcinisane pacijente ili, u ovom slučaju, nevakcinisane roditelje.

Bolnica u Bostonu u SAD odbila je nedavno 31-godišnjeg pacijenta za transplantaciju srca zato što nije vakcinisan protiv korona virusa. Bolnica je saopštila za Bi-Bi-Si da je pacijenta skinula sa liste za transplantaciju jer zbog nedostatka dostupnih organa moraju da učine sve što mogu "da osiguraju da pacijent koji dobije transplantirani organ ima najveće šanse za opstanak”.

Autor: Blic

#Vakcina

#dete

#korona

#koronavirus

#operacija