Novinari nekih stranih agencija videli su samo šest žena u burkama ili nikabima kako ulaze na časove u prvom satu kampusa koji su obezbeđivali naoružani talibanski borci

Nekoliko državnih univerziteta otvoreno je danas u Avganistanu, prvi put od kada su talibani preuzeli vlast, a studenti mogu da pohađaju nastavu, ali ne u isto vreme kada i muškarci, rekli su zvaničnici.

Studenti sada mogu započeti nastavu na državnim univerzitetima u najmanje tri provincije Lagman, Nagarhar i Helmand. Od septembra prošle godine, samo je privatnim univerzitetima dozvoljeno da se ponovo otvore za žene i muškarce koji odvojeno pohađaju nastavu. Pre nego što su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine, žene i muškarci su zajedno studirali.

- Ovo je srećan trenutak, ponovo ići na nastavu, ali se i dalje plašimo da bi talibani mogli da ih zaustave - rekao je student političkih nauka na Univerzitetu Nangarhar u Džalalabadu.

U Mehtarlamu, ispred kampusa Univerziteta Lahman, jutros je viđeno vrlo malo studentica, javile su svetske agencije.

- Svi mogu da dođu, od 8 do 12 časova nastava je rezervisana za žene, a od 13 do 16 časova biće nastava za muškarce - rekao je radnik Univerziteta.

Novinari nekih stranih agencija videli su samo šest žena u burkama ili nikabima kako ulaze na časove u prvom satu kampusa koji su obezbeđivali naoružani talibanski borci. Javni univerziteti ponovo su otvoreni danas u provincijama Lagman, Nangarhar, Helmand, Nimroz, Farah i Kandahar, a biće ponovo otvoreni 26. februara u još 28 provincija, rekli su zvaničnici.

Misija UN u Avganistanu ocenila je da je ponovno otvaranje univerziteta nešto veoma važno za zemlju. Ponovno otvaranje javnih univerziteta usledilo je posle razgovora krajem januara između talibana i zapadnih diplomata u Norveškoj, prvoj evropskoj zemlji koja je prihvatila talibane otkako su preuzeli vlast.

Zapadne zemlje uslovljavaju deblokadu milijarde dolara međunarodne pomoći poštovanjem ljudskih prava. Nove vlasti u Avganistanu kažu da se modernizuju od svoje prethodne vladavine (1996-2001) kada su u velikoj meri kršile ljudska prava. Ali nisu čekali da ponovo krše osnovna prava žena, namećući stroga ograničenja njihovog prava na rad, obrazovanje i putovanja.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#studenti

#studentice

#univerzitet

#žene