U dokumentima u koje je imao uvid španski Pais se, između ostalog, navodi da su SAD spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj

SAD i NATO su ponudili Moskvi dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom i povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

Ovo stoji u tekstu poverljivog odgovora SAD i NATO na ruske zahteve o bezbednosnim garancijama, koji je danas objavio španski dnevnik Pais.

- Rusija da povuče snage iz Ukrajine (misli se na Krim), Gruzije (Južna Osetija i Abhazija) i Republike Moldavije (Pridnjestrovlje) gde su raspoređene bez saglasnosti zemlje domaćina - navodi se u tekstu.

U dokumentima u koje je imao uvid španski Pais se, između ostalog, navodi da su SAD spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj, u kojima su postavljeni protivvazdušni raketni sistemi, u zamenu za inspekcije takvih istih objekata ruskih oružanih snaga.

U dokumentu SAD izražavaju spremnost da razgovaraju o "mehanizmima transparentnosti kroz koje bi bilo potvrđeno odsustvo krstarećih raketa tomahavk” na lokacijama u Rumuniji i Poljskoj, pod uslovom da Rusija pristane na recipročne mere i uvid u dve raketne baze".

- Moramo da se konsultujemo sa NATO saveznicima, uključujući Rumuniju i Poljsku o ovom pitanju - navodno piše u dokumentu na koji se poziva dnevnik Pais.

Zapadni vojni blok takođe poziva Moskvu na deeskalaciju situacije u Ukrajini, a zauzvrat NATO i SAD "ostaju otvoreni za smislene diskusije o kontroli naoružanja i dijalog sa Rusijom o uzajamnoj transparentnosti i merama za izgradnju poverenja". Na Zapadu i u Kijevu se u poslednje vreme često izražava zabrinutost zbog navodnih priprema Moskve da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Moskva upoznata sa objavljivanjem odgovora SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosnim garancijama u španskom dnevniku Pais, ali da to ne želi da komentariše.

- Mi nismo ništa javno objavili, ali naravno, videli smo publikaciju. Ne želim da je komentarišem. To morate pitati Pais ili špansku vladu, a ne nas - rekao je Peskov.

Kremlj je saopštio danas da Rusija ima planove da se zaštiti od mogućih američkih sankcija i umanji njihove posledice i pozvao Belu kuću da prestane da "podiže tenzije" u Evropi. Vašington i NATO su do sada odbijali da daju Moskvi garancije da će zapadna vojna alijansa prestati da se širi na istok i da neće raspoređivati ofanzivno naoružanje u Ukrajini.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Invazija

#NATO

#Sukob

#Ukrajina

#rusija