Mesić smatra da izbor Komšića predstavlja korak prema građanskoj državi

Trojica članova poslednjeg Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Stjepan Mesić iz Hrvatske, Bogić Bogićević iz Bosne i Hercegovine i Vasil Tupurkovski iz Severne Makedonije pripremaju dokument nazvan Apel za spas Bosne i Hercegovine u kojem ističu da je građanska država jedino rešenje za BiH.

Kako prenosi Hina, apel će biti upućen ključnim instancama unutar i izvan BiH na kojima se odlučuje o toj zemlji, ali je namenjen i "svima kojih se to tiče", kao i celoj javnosti. Prema pisanju hrvatskog nedeljnika Nacional, Mesić, Bogićević i Tupurkovski u svom Apelu uvereni su da je "jedino rešenje za Bosnu i Hercegovinu građanska država".

- Propali su i ovi poslednji pregovori u Neumu i shvatili smo da se nešto mora učiniti. Sadašnja 'dejtonska BiH' je nefunkcionalna i zato radimo na predlogu kako izaći iz sadašnje situacije - objasnio je Mesić za današnji Jutarnji list.

Što se tiče Željka Komšića, Mesić smatra da njegov izbor predstavlja korak prema građanskoj državi, jer za njega su uz Bošnjake i Hrvate glasali Srbi i pripadnici manjina.

- Oni su glasali za Komšića, jer on podržava BiH, bio je pripadnik Armije BiH. Jednostavno, Komšiću se ne može prigovoriti da je bilo gde bio protiv Bosne i Hercegovine. Osim toga, u Predsedništvo BiH ne bira se predstavnik Hrvata, Srba i Bošnjaka. Bira se po jedan član iz hrvatskog korpusa, kao i iz bošnjačkog, odnosno, srpskog, međutim, oni svaki za sebe ne predstavljaju nikoga, nego predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu - rekao je Mesić.

On je dodao da se ta činjenica, nažalost, izgubila u sadašnjim političkim svađama pa ispada da oni predstavljaju Bošnjake, Srbe i Hrvate što, kako je naglasio "jednostavno nije tačno".

Autor: redportal.rs

#Bogićević

#Bosna i Hercegovina

#Mesić

#Tupurkovski

#apel