Sveti Georgije ubiva aždahu

Nakon zbirki Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun i Sabirni centar, u knjižare stiže 4. knjiga drama u okviru izabranih dela Dušana Kovačevića – Sveti Georgije ubiva aždahu 📚.

Dušan Kovačević je dramski pisac koji je proslavio srpsku komediografiju, stvarajući dela koja svedoče o duhu našeg vremena, a ova knjiga sadrži drame: Sveti Georgije ubiva aždahu, Klaustrofobična komedija, Urnebesna tragedija i Ponoćna poseta.

Jovan Ćirilov je o dramama rekao:

Kovačevićeve komedije su napunjene satiričnim eksplozivom, ali se njihov opseg i domet ne iscrpljuju satirom. Nije Kovačević slučajno, ili tek vica radi, jednu od svojih najurnebesnijih komedija nazvao tragedijom. Oni ludaci u ’Urnebesnoj tragediji’, kojima se grohotom smejemo, nisu smešni, nego tragični. U komadu ’Sveti Georgije ubiva aždahu’ Kovačević u velike okvire Prvog svetskog rata smešta dramu jednog neobičnog bračnog trougla, koja se prepliće sa ratnom dramom mačvanskih vojnika i seljaka; u toj priči o promašenim i nesrećnim porodicama, i o osujećenim ljubavima, ima melodrame, ima i rodoljubive patetike, ali, što je najvažnije, ima i ironije i humora.

Vladimir Stamenković:

U istorijskoj melodrami ’Sveti Georgije ubiva aždahu’ nema stvarnog izlaza iz lične, društvene, istorijske situacije u kojoj se nalaze junaci – spasli su se samo oni koji su mrtvi, Đorđe i Gavrilo, neprijatelji pomireni u smrti, i u tome je tragička ironija ovog komada.

Zoran Milutinović:

Sa ’Klaustrofobičnom komedijom’ počinje niz Kovačevićevih društveno-kritičkih, satiričnih drama, pa je tako i ’Urnebesna tragedija’ ponela nešto od trenutka u kojem je nastala: histeriju i agresiju pred izbijanje građanskog rata u Jugoslaviji. Događaji koji obrazuju radnju iskrsavaju kao incidenti svakodnevice i otkrivaju društvenu, moralnu i političku pozadinu naših života u jedno vreme koje je sve samo ne normalno.

Zbirka drama Sveti Georgije ubiva aždahu u prodaji je u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Dušan Kovačević

#bookish

#drame

#izabrana dela

#knjiga