Pričao o regionalnoj saradnji i saradnji s Rusijom, naglašavajući da su dobri odnosi Republike Srpske i Hrvatske vrlo važni za opstanak entiteta.

Na današnjoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske obratio se lider SNSD-a i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

On je na početku naveo niz podataka koji govore u prilog tome da je ovaj entitet u dobrom ekonomskom i političkom stanju. .

- RS nikad nije bolje stajala u ekonomskom smislu, sve funkcioniše, njen javni sektor ostvaruje najbolje rezultate u posljednje vreme. RS nije prezadužena. Nije rđavo stanje koliko o tome neki rđavi ljudi pričaju. Narod u RS-u dobro živi - rekao je on.

Zatim je Dodik pričao o regionalnoj saradnji i saradnji s Rusijom, naglašavajući da su dobri odnosi Republike Srpske i Hrvatske vrlo važni za opstanak entiteta. Inače, Dodikovo izlaganje je došlo odmah nakon obraćanja Dragana Čovića u NSRS-u.

- Osnova srpske politike su dobri odnosi s Rusijom, SPC... Hrvatska je članica EU, bilo bi loše da su oni okrenuti protiv nas. Da oni govore loše o RS-u u Evropi, gde bi RS bila danas - kazao je Dodik.

Govorio je i o opoziciji navodeći da su besciljni i da im je jedina politika Dodik, a jedina želja promena vlasti.

- Ja se stalno pitam ono što je danas i moja kćerka rekla 'Da se ja prestanem baviti politikom, čime bi se oni bavili? - naveo je Dodik.

Na kraju je imao nekoliko predloga kojima je otkrio da su mu namere iste kao i pre izbornog zakona, a to je da se neće vratiti u institucije, da će RS nastaviti formiranje svojih institucija, plus predložio je da NSRS preispituje dnevni red Parlamentarne skupštine BiH.

- BiH nema parlament. Parlamentarna skupština je zbir svih skupština, a ne Parlament, to znači da svaka tačka dnevnog reda mora biti preispitana u NSRS-u. Ja predlažem da to i uradimo. Molim vas da to podržite, ne znam zašto bi to bio problem - rekao je Dodik.

Istaknuo je da "nisu nestali razlozi na osnovu kojih je NSRS odlučila da se bojkotuje odlučivanje u državnim institucijama" te je još jednom predložio zakon o zabrani prozivanja određenog kolektiviteta genocidnim.

- Predložimo zakon kojim će se RS zaštititi od klevete da je niko ne može nazivati genocidnom i da s tim predlogom idemo na Parlamentarnu skupštinu - poručio je.

Takođe, pozvao je sve prisutne da ostanu čvrsto pri zaključcima donesenim na prethodnoj posebnoj sednici NSRS-a, a to su entitetski zakoni o vojsci, porezima i VSTV-u.

- Mi smo uradili jednu kapitalnu stvar, doneli smo zaključke o porezima, vojsci i indirektnim porezima. To je velika odluka koju smo doneli, sada je stvar strategije kako ići dalje, donećemo sve zakone koje smo najavili. Mi idemo tim putem - glasno je poručio Dodik.

Autor: redportal.rs

#Milorad Dodik

#Narodna skupština Republike Srpske

#sednica