FBI otvara nove slučajeve svakih 12 sati da bi se suprotstavio kineskim obaveštajnim operacijama,

Pretnja kineske vlade Zapadu je "podrska i štetnija" nego ikada ranije, rekao je Kristofer Rej, direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), optužujući Peking za krađu američkih ideja i inovacija i za masovno hakovanje operacija.

U sinoćnjem govoru u Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana, Rej je rekao da Sjedinjene Države nastavljaju da vide Kinu kao najveću pretnju dugoročnoj ekonomskoj bezbednosti, čak i kada su tenzije između Rusije i Ukrajine bile u fokusu američke spoljne politike.

Prema njegovim rečima, FBI otvara nove slučajeve svakih 12 sati da bi se suprotstavio kineskim obaveštajnim operacijama, pri čemu hakeri kineske vlade kradu više ličnih i korporativnih podataka nego bilo koja druga zemlja zajedno.

Šteta od ekonomske špijunaže kineske vlade nije samo to što njene kompanije napreduju na nezakonito stečenim tehnologijama. "Dok napreduju, naše kompanije i radnici guraju se u drugi plan", rekao je Rej.

Zvaničnici kineske vlade su više puta negirali optužbe američke vlade, a portparol kineske ambasade u Vašingtonu je prošlog jula rekao da su Amerikanci izvršili neosnovane napade i klevetali kineske sajber napade.

Autor: redportal.rs

#Fbi

#Kristofer Rej

#Pretnja

#direktor

#kina