Odustajanje od sporazuma, koje je objavljeno jutros, dolazi u vreme kada mnoge zemlje nastoje da ojačaju svoj "tehnološki suverenitet"

Tajvanska firma Global Vejfers, koja proizvodi silikonske pločice za kompjuterske čipove, više nije zainteresovana za kupovinu rivala Siltronika, sa sedištem u Minhenu, jer kreatori politike u Nemačkoj nisu uspeli da odobre sporazum na vreme.

Odustajanje od sporazuma, koje je objavljeno jutros, dolazi u vreme kada mnoge zemlje nastoje da ojačaju svoj "tehnološki suverenitet" kako ne bi morale da se oslanjaju na druge države u oblasti ključnih tehnologija kao što su poluprovodnici, izveštava CNBC. Evropa se trenutno u velikoj meri oslanja na SAD i Aziju, koje su dom tenoloških divova kao što su Samsung, TSMC i Intel.

- Ponuda Global Vejfersa za preuzimanje i sporazumi koji su nastali kao rezultat ponude neće biti realizovani i prestaju da važe - saopštila je tajvanska firma.

Nemačko Ministarstvo ekonomije nije odobrilo sporazum vredan 4,35 milijardi evra (4,9 milijardi dolara) do utvrđenog roka 31. januara, što znači da predložena akvizicija ne može da se sprovede po planu.

- Nije bilo moguće završiti sve potrebne postupke kontrole u okviru revizije ove investicije, to se posebno odnosi na proveru odobrenja kineskih antimonopolskih vlasti, koje je dato tek prošle nedelje - rekao je portparol nemačkog Ministarstva ekonomije za Rojters.

Preuzimanje, koje su regulatori u Kini odobrili 21. januara, omogućilo bi stvaranje drugig najvećeg proizvođača 300-milimetarskih pločica za čipove, iza japanske kompanije Šin-Etsu. Global Vejfers će morati da plati naknadu za raskid ugovora u iznosu od 50 miliona evra Siltroniku.

Autor: redportal.rs

#Global Vejfers

#Nemci

#tajvanska firma

#čipovi