Stanovnici tog mesta bili podanici Beča, ali ne i okružnih vlasti.

Dana 1. februara 1748. je Novi Sad postao jedan od bitnijih gradova u Austrougarskom carstvu, a to je regulisano donesenim dokumentom koja se zvanično zove Povelja slobodnog kraljevskog grada koju je izdala carica Marija Terezija. Povelju su Novosađani platili 80.000 forinti.

Deo novca je obezbeđen prodajom gradskog zemljišta civilima, tačnije svima onima koji su želeli da se bave zemljoradnjom. Još jedna stvar koja je pogodovala je ta što je u tom trenutku kasa carice Marije Terezije bila prazna, pa je delom i zbog toga ponuda Novosađana prihvaćena.

Do samog dobijanja ovog statusa Novi Sad je smatran vojničkom varoši jer je na čelu Novog Sada bio kapetan.

Foto: mojnovisad.com

Novosađani su dobijanjem ovog statusa dobili i oslobađanje od carine, skelarine i još mnoštvo drugih ekonomskih povlastica. Takođe, prvi put je grad dobio i grb koji je ovako izgledao. Grb je vrlo sličan današnjem.

Foto: Wikipedia.org

Ono što je Novi Sad izdvajalo od ostalih gradova je visok stepen tolerancije koja datira od 18. veka. Ovo je takođe bio jedan od dobrih razloga zbog čega Novi Sad je dobio status kraljevskog grada. U Novom Sadu su tada živele dve dominantne zajednice, pravoslavna i katolička, ali u gradu su živeli i Jevreji, Jermeni i protestanti.

Autor: Redportal.rs

#NOVI SAD

#istorija

#marija terezija