Disonantni tonovi na liniji Kijev-Zapad

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je danas da trenutno nema naznaka da Rusija priprema napad na Ukrajinu, suprotno tvrdnjama Zapada.

- Do danas nije formirana udarna grupa oružanih snaga Ruske Federacije. Svaki vojni stručnjak će vam reći da postoji nekoliko naznaka kada se formira udarna grupa, ali takvih indicija za sada nema - rekao je danas Reznikov u intervjuu za ukrajinske medije, prenosi TASS.

On je predočio da to ne znači da već sutra neće biti takvih naznaka ukoliko Kremlj tako odluči i ukazao da potencijal Ruske Federacije omogućava da se formira udarna grupa ruske vojske, ali "za to je potrebno izvesno vreme".

U poslednje vreme sa Zapada i iz Kijeva se čuje veliki broj tvrdnji da Rusija namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao neutemeljenim izjavama i poručio da Rusija nikome ne preti.

Istovremeno, Peskov nije isključio mogućnost provokacija koje bi imale za cilj da potvrde upozorenja Zapada.

Rsija je predložila zaključivanje pravno obavezujućih sporazuma sa SAD i NATO koji bi obezbedili uzajamne bezbednosne garancije.

Održano je i nekoliko rundi razgovora, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je lično rekao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da Rusija neće napasti Ukrajinu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#NATO

#Ukrajina

#ministar odbrane

#rusija