Porodica i NVO tvrde da zakon lekare zastrašuje i navodi na pogrešne odluke

Tužilaštvo na jugu Poljske istražuje smrt 37-godišnje žene koja je preminula u bolnici tokom trudnoće sa blizancima, za šta njena porodica krivi sporni zakon protiv abortusa.Porodica preminule trudnice i grupe za ženska prava navode da je zbog zakona o prekidu trudnoće odložena odluka lekara o prekidu trudnoće, prenosi AP.

Iz tužilaštva u Katovicama je potvrđeno da se čekaju rezultati 3 obdukcije kako bi se utvrdilo šta je dovelo do smrti trudnice 25. januara, identifikovane samo kao Agnješka T. i ranije smrti njena 2 fetusa krajem decembra.

Tužioci ispituju supruga preminule žene, njenu sestru bliznakinju, lekare i bolničko osoblje u istrazi o potencijalnim medicinskim greškama, rekao je portparol tužilaštva Ireneuš Kunert.

Porodica nesrećne žene izdala je ranije saopštenje u kojem izražava sumnju da je uzrok smrti sepsa koja je nastala kao posledica odluke lekara da se nastavi sa trudnoćom uprkos smrti jednog od fetusa, kao i zbog odlaganja abortusa nakon smrti 2. fetusa.

Grupa za ženska prava Svepoljski štrajk žena, kao i porodica krive za smrt Agnješke T. i strogu presudu protiv abortusa koju je 2020. godine doneo najviši sud pod poljskom desničarskom vladom.

Oni smatraju da je ta presuda imala i ima zastrašujući efekat na lekare jer ih navodi na pogrešne odluke.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#poljska

#smrt trudnice

#zakon o abortusu