Sve što možda niste znali

Istorija automobila počinje još 1769. godine stvaranjem parom pogonjenih vozila sposobnih za transport tereta i ljudi. Godine 1806. pojavljuju se prva vozila pokretana motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji radi na gasno gorivo, što je 1885. godine dovelo do uvođenja do danas sveprisutnog modernog benzinskog ili dizel motora sa unutrašnjem sagorevanjem.

1. Automobil sa radijom: Pol Galvin izumeo je 1. radio za auto. Ove radio-prijemnike nisu ugrađivali proizvođači, već su se kupovali odvojeno. Galvin je svom proizvodu dao naziv Motorola.

2. Krađa automobila: Dogodila se 1. put u Parizu juna 1896. godine. U pitanju je bio automobil marke Pežo. Taj auto se nalazio kod mehaničara na popravci i isti taj mehaničar ga je zapravo ukrao. Automobil i lopov su ubrzo pronađeni u susednom gradu.

3. Registarske tablice: Počele su da se koriste 14. avgusta 1893. godine u Francuskoj. Potom ih uvode Holandija, Nemačka, Amerika i mnoge druge zemlje.

IZVOR: YT / Eliksir Znanja

4. Smrtni ishod: Desio se 1. put u Velikoj Britaniji u sudaru motornih vozila, žrtva je bila Bridžet Drisko.

5. Semafor: Automatski semafor izumljen je 1902. godine. Geret Morgan je prisustvao jednog dana saobraćajnoj nesreći i upravo ga je on podstakao na razmišljanje o ovom revolucionarnom izumu. Prvi semafor koji nije bio automatizovan stajao je još od 1868. godine ispred grade parlamenta u Londonu.

Foto: Unsplash.com/Egor Vikhrev

6. Auto-put: Izumljen je 1913. u Americi. Povezivao je Tajms Skver u Njujorku sa Linkoln parkom u San Francisku, bio je dugačak oko 5 kilometara.

7. Sigurnosni pojas: Kompanija Ford 1956. godine prva je krenula sa ugradnjom sigurnosnih pojaseva. Do kraja 1964. u sve nove automobile u Americi ugrađivani su za prednja, a do kraja 1966. godine i za sedišta koja se nalaze pozadi.

8. Vazdušni jastuk: General Motors 1973. uveo je sistem ACRS, kojim je prvi put predviđana ugradnja bočnog i vazdušnog jastuka za zaštitu kolena.

Foto: Unsplash.com/ Marifer

Autor: redportal.rs

#auto

#automobilizam

#evolucija