Kroz prizmu sevdalinki prikazani svi stilovi

Nakon više od 4 godine rada, muzicirajući i komponujući sa umetnicima širom Evrope i sveta, bosanskohercegovački bend Divanhana je objavio novi, 4. studijski album simboličnog imena Zavrzlama za izdavačku kuću Multimedia Music 🎶🎶🎶.

Ova muzička poslastica sa sobom donosi 11 novih pesama, a kako su ranije najavljivali iz ovog popularnog sastava, novo diskografsko izdanje predstavlja i novu eru u njihovoj bogatoj karijeri, koja će biti obeležena autorskim stvaralaštvom 😎.

Foto: Redportal.rs/Multimedia Music

- Želeli smo napraviti konceptualni album, gde ćemo kroz prizmu sevdalinke prikazati sve stilove koji su, kasnije kroz godine, sa tog izvora potekli i teku do dan-danas. Tako su na albumu zabeležene 2 tradicionalne pesme: Stade se cvijeće rosom kititi i Oj, curice, 2 starogradske: Zarasle su staze ove, te pomalo zaboravljena Penavina Sarajčice, hajdemo, onda 2 kafanske Opa, opa od Luisa, te Peno od Šabana Bajramovića, te na koncu 5 autorskih kompozicija našeg sastava za koje smo inspiraciju vukli sa nepresušnog izvora prethodno nabrojanih pesama i muzičkih stilova, te ih brusili kao dragi kamen do oblika koji na Zavrzlami prezentujemo našoj cenjenoj publici - izjavio je Nedžad Mušović

IZVOR: YT / Divanhana Official

Album je sniman neposredno pred početak pandemije, februara 2020. godine, u muzičkom studiju Metro u Ljubljani u saradnji sa eminentnim slovenskim producentom Janezom Križajem, te naknadno produciran u Sarajevu u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom benda Borjanom Miloševićem. Zavrzlamu su svojim notama oplemenili umetnici sa raznih krajeva sveta, kao što su: Carlitos Yoder (Argentina), Danica Krstić (Srbija), Lakiko (Švicarska), Duygu Demir (Turska), Goran Bojčevski (S. Makedonija), Ivan Bobinac i Iwan Josipović (Hrvatska), te Rok Nemanič i Klemen Bračko (Slovenija).

Foto: Redportal.rs/Multimedia Music

- Zavrzlama su naši životi u Bosni i Hercegovini, koji su toliko zapetljani i zamršeni uticajima različitih tradicija, religija, običaja i kultura. Zavrzlama su naše reke, njihove pritoke i potoci, koje stežu naša brda i planine u čvor pa su se izvile tako visoko da sa njih vidiš haman celu planetu. Zavrzlama je i naš sevdah u koji je zapetljan istrumentarij donešen sa istoka i zapada, ritmičke strukture sa različitih krajeva sveta, lirika sa dozom ljubavi, dozom šale, dozom tragedije. Zavrzlama je na koncu muzika ovog albuma - izjavio je Neven Tunjić.

Autor: redportal.rs

#Divanhana

#Zavrzlama

#album