Naučnici veruju da će ovo otkriće naći primenu u stvaranju stabilnijih pena i inovativnih načina hvatanja toksičnih gasova.

Mehurići su krhke strukture. Traju samo nekoliko sekundi pre nego što puknu, ali je tim naučnika očigledno pronašao način da spreči pucanje mehurića više od godinu dana.

Mehurići od sapunice su podložni nizu procesa koji uzrokuju da oni puknu za nekoliko sekundi, u najboljem slučaju minuta. Oni gube tečnost isparavanjem ili gravitacionom drenažom, a gas zarobljen unutra takođe prolazi kroz membranu sapuna i vode nazad u okolinu. Međutim, tim naučnika na Univerzitetu u Lilu, u Francuskoj, istraživala je krhkost i prolaznost mehurića, i smislili su način da kreiraju mehuriće koji zadržavaju svoj oblik i veličinu duže vreme.

Foto: Roux et.al/Physical Review Fluids

Tim predvođen fizičarom Aimeric Roukom stvorio je nešto što se zove "gasni mermer“. Oni su u suštini pomešali vodu i sitne najlonske čestice, a zatim u njih uduvali vazduh da bi stvorili mehuriće. Ove strukture su ostale stabilne nekoliko minuta, a neke su pukle nakon otprilike sat vremena od stvaranja.

Tim je potom poboljšao svoj recept dodavanjem glicerola, viskozne tečnosti bez boje, mirisa koja se nalazi u kozmetici, farmaceutskim proizvodima i hrani. Ovi sastojci su pomogli da gasni mehuri traju najmanje 100 dana, dok je onaj koji je otporan na najnižu otpornost trajao neverovatnih 465 dana.

- Mehurići od sapunice su u suštini krhki i prolazni. U zavisnosti od njihovog sastava i okruženja, pucanje mehurića može biti izazvano drenažom izazvanom gravitacijom i/ili isparavanjem tečnosti i/ili prisustvom jezgara - napisao je francuski tim u svom listu.

Foto: Roux et.al/Physical Review Fluids

- Mi smo dizajnirali mehuriće napravljene od kompozitnog tečnog filma koji može da neutrališe sve ove efekte i zadrži njihov integritet više od jedne godine u standardnoj atmosferi - dodali su naučnici.

Tim je objasnio da je glicerol ključan za povećanu dugovečnost mehurića, apsorbuje vlagu iz vazduha, pomažući mu da nadoknadi isparavanje vode koje obično izaziva pucanje mehurića. Plastične čestice takođe sprečavaju isparavanje vode iz ljuske mehurića, dodatno povećavajući njegov vek trajanja.

Aimeric Rouk i njegove kolege veruju da će ovo otkriće naći primenu u stvaranju stabilnijih pena i inovativnih načina hvatanja toksičnih gasova.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#mehur

#mehur sapunice