Moskva izrazila duboko razočaranje dosadašnjim ishodom razgovora

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov potvrdio je da je Rusija dobila posani odgovor SAD na zahtev njegove zemlje da dobije pisane garancije da se NATO neće dalje širiti na istok.

Kako je naveo:

Nije bilo nikakvih pozitivnih reakcija na predlog Kremlja i njegove bezbednosne brige u dokumentu koji je dostavila američka administracija. Gčavni problem je čvrst stav Rusije koja ne prihvata dalju ekspanziju NATO na istok i postavljanje visoko destruktivnih oružja na njene granice.

Prema Lavrovu, dokument koji je državni sekretar SAD Entoni Blinken obećao da će dostaviti nakon prošlonedeljnih razgovora u Švajcarskoj, nije uspeo da se dotakne ovih centralnih pitanja:

Važno je da naše zapadne kolege reaguju na naše predloge, uvek se pozivaju na impelementaciju zajedničkih principa potpisnica Severnoatlantskog pakta, i odmah navode da to znači da NATO ima prava da se širi i da nijedna zemlja nema pravo to da zabrani.

Prošlog meseca Rusija je predala dve verzije predloga, jednu poslatu u Vašington a drugu u NATO, kojima je bio cilj da smanje rizik od izbijanja novog konflikta u Evropi. Moskav je zatražila da se NATO suzdrži od bilo kakve vojne aktivnosti na tritoriji članica bivšeg Varšavskog pakta koje su se pridružile NATO nakon 1997. godine.

Autor: rt.com

#Amerika

#Entoni Blinken

#Lavrov

#NATO

#SAD

#Sergej Lavrov

#Ukrajina

#konflikt

#predlozi

#rusija