NIS i pančevački gigant biće integrisani u jednu kompaniju

Predsednik Izvršnog odbora Gasprom njefta Aleksandar Đukov ocenio je da je povećanje udela NIS-a u HIP Petrohemiji Pančevo, logičan nastavak višegodišnjeg efikasnog partnerstva sa Vladom Srbije u razvoju energetskog sektora Srbije, prenosi NIS.

Navodi se da je Đukov u intervjuu za rusku TV stanicu „Rusija 24“ kazao da su NIS i HIP Petrohemija integrisani u jedinstvenu proizvodnu celinu, te da je objedinjavanje ovih kapaciteta na korporativnom nivou sasvim logičan korak.

- Ovo će omogućiti dugoročan razvoj 'Petrohemije', modernizaciju njenih kapaciteta i jačanje pozicije ovog preduzeća na petrohemijskom tržištu Balkana. Zajedno sa Vladom Srbije mi smo već definisali prvi prioritet - izgradnju kompleksa za proizvodnju polipropilena kapaciteta 140.000 tona, na najvišem tehnološkom nivou - rekao je prvi čovek „Gasprom njefta“.

On je dodao da se planira i modernizacija glavnih proizvodnih kapaciteta sa ciljem povećanja energetske efikasnosti proizvodnje i primene savremenih ekoloških rešenja.

- Obim investicija u prvoj fazi je 150 miliona evra. To će biti investicije NIS-a čiji su akcionari 'Gasprom njeft' i Vlada Srbije - najavio je Đukov.

NIS ppodseća da su krajem decembra prošle godine Ministarstvo privrede u ime Vlade Srbije, kompanija NIS i HIP „Petrohemija“ potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu.

Njime je NIS povećao vlasnički udeo u pančevačkoj „Petrohemiji“ sa dosadašnjih 20,86 odsto na 90 procenata akcija, uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena u roku od šest godina.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#gasprom

#nis

#petrohemija