Zgradu treba spasavati kao istorijsko, nacionalno i kulturno blago

Palata Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) biće rekonstruisana zato što je tokom vremenom devastirana, postala je neuslovna i potrebno je njeno osavremenjivanje, izjavio je danas akademik Milan Lojanica.

Predstavaljajući plan rekonstrukcije, Lojanica je rekao da zgradu treba spašavati kao istorijsko, nacionalno i kulturno blago i da je sada vreme za rekonstrukciju – sto godina od kako je palata podignuta u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nadamo se da će projektna dokumentacija, koja je u toku, biti završena do maja čime se otvaraju uslovi za početak radova. Radovi bi trebalo da budu završeni do 2024. godine - rekao je Lojanica.

Upitan za finansijsku konstrukciju predstojećih radova na sedišta SANU, Lojanica je rekao da u Akademiji od države imaju uverenja da je obezbeđena.

Konkursom je izrada projekta poverena domaćoj kompaniji Biro kljub partners u okviru koje je u toku izrada projekta na čijem čelu su arhitekti Lojanica, Miodrag Mirković i Milan Rašković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema rečima Lojanice, njihov projekat bi trebalo da dovede do značajnih poboljšanja u ambijentalno-estetskom i upotrebnom smislu, kao i da se poprave ozbiljni nedostaci zgrade sa mogućnošću da se ona funkcionalno transformiše.

- Zgrada je prošla kroz period prilične devastacije. Nalazi se u tehnički neuslovnom stanju. Njena građevinska konstrukcija i tehnička opremljenost nisu u skladu sa savremenim potrebama - naglasio je Lojanica.

Prema njegovim rečima, predviđena značajna rekonstrukcija obuhvatiće sve delove zgrade sa ciljem da se Palata održi u svojoj istorijskoj vrednosti, ali i da se značajno osavremeni.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Zgrada nema centralni prostor, hol kog bi palata ovog tipa morala imati. Ulazi se u nju na neprimeren način i prilazi glavnim funkcijama. Penjete se u (svečanu) dvoranu bez ijednog hola bočnim stepeništima, a slično je i sa prostorom biblioteke - naveo je Lojanica.

Kako je naveo, i arhiv, koji je bitna funkcija Akademije, je u veoma lošem stanju jer je grubo pođimenzionisan prostorno, dok je centralni atrijum rupa bez prave namene.

Planom rekonstrukcije predviđena je značajna intervencija, najobimnija u bazičnom delu građevine – prizemlju, međuspratu, mezaninu i suterenskoj, a potom i na krovnoj etaži.

Lojanica je rekao da je plan da kupola Palate uz manje intervencije ostane kakva jeste, dok će u potkrovlju biti umetnički centar SANU, gde će umesto dosadašnjih nekoliko ateljea čitav etaž biti namenjen umetničkim zbivanjima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Rekonstrukcijom je predviđeno da će pravo naspram ulaza posetilac nailaziti na centralno stepenište kojim se pristupa novoj koncertnoj i multifunkcionalnoj dvorani, predviđenog kapaciteta od 333 mesta.

- Centralni holski prostor je okružen na spratu izložbenim zonama za stalne postavke umetničkih dela i vitrinama arhivske građe iz kojh se ulazi u Biblioteku i Arhiv SANU - predviđa Lojanica.
- Planiranom rekonstrukcijom Palati SANU se obezbeđuje značajno tehničko, funkcionalno i estetsko unapređenje, čime se stiču uslovi da postane novo, magnetno mesto susreta i još intenzivnijih dešavanja iz oblasti kulture, nauke i umetnosti - zaključio je Lojanica.

Autor: Tanjug

#Milan Lojanica

#Zoran Popović

#sanu