Starac Džonatan uživa u svoje tri najomiljenije stvari - hrani, spavanju i SEKSU kako sa ženkama tako i sa mužjacima 💗

Stodevedeset godina stara kornjača po imenu Džonatan postala je najstarija kornjača ikada zabeležena. Prema procenama naučnika on je rođen 1832. godine, što znači da je napunio ili će napuniti 2022. godine 190 GODINA. 😃

Prastara gigantska kornjača sa Sejšela je već bila i nosilac titule Ginisove knjige rekorda kao najstarija kopnena životinja, ali sada je i zvanično najstarija kornjača ikada zabeležena u istoriji čovečanstva. Pobedio je prethodnu kornjaču koja je držala taj rekord, Tui Malilu, kornjaču koja je živela 188 godina pre no što je umrla 1965. godine.

Džonatan trenutno živi na Svetoj Heleni, ostrvu u južnom Atlantiku, i kako navode:

On je lokalna ikona, simbol izdržljivosti u inat promenama.

Džonatan je stigao na ostrvo još 1882. godine, kada je imao oko 50 godina. Njegova fotografija načinjena između 1882. godine i 1886. godine prikazuje ga potpuno odraslog, što ukazuje da je tada imao najmanje 50 godina.

U svojim poznim godinama, Džonatan je slep ali i dalje ima dobar njuh i šeta se po parku guvernera ostrva Sveta Helena. Tamo živi sa još tri svoja kompanjona, tri gigantske kornjače, Emom, Dejvidom i Fredom. Hrane ga jednom nedeljno da bi osigurali da ima stabilan unos kalorija. Najomiljenija hrana su mu kupus, krastavac i šargarepe. Pored jedenja, njegove druge dve omiljene aktivnosti su spavanje i PARENJE:

Uprkos svojoj starosti, Džonatan ima i dalje zdrav i virilan libido i često se može videti kako se pari sa Emom, a nekad čak i sa Fredom - životinje nemaju tih seksualnih ograničenja poput ljudi. 🤭

I dan danas, naučnici do kraja ne razumeju sve procese koji omogućavaju kornjačama da žive toliko dugo. Gigantske kornjače brzo odstranjuju oštećene ćelije u procesu koji se naziva apoptoza. Taj proces ih štiti od oštrćrnja ćelija koje sve više propadaju sa godinama.

Iako neprikosnoven na kopnu, u moru ima daleko starijih životinja. Na primer, grenlandske ajkule imaju životni vek raspona od 272 godine, a Hidre (grupe malih beskičmenjaka koje najviše liče na meduze) konstantno obnavljaju svoje ćelije i ne stare uopšte.

Autor: redportal.rs

#190 godina

#Džonatan

#Gigantske kornjače

#Kornjače

#Najstariji ikada

#Sveta Helena

#hrana

#jedenje

#najstarija kopnena životinja

#seks

#spavanje