Zastava Aboridžina sada može da se koristi na sličan način kao australijska nacionalna zastava, što znači besplatno, uz puno poštovanje i na dostojanstven način

Vlada Australije je potpisala ugovor o autorskim pravima sa zastavom Aboridžina, čime je po prvi put postala dostupna javnosti.

To je rezultat duge kampanje za oslobađanje zastave koju su predvodili predstavnici starosedelaca i članovi zajednice.

- Podigli smo zastavu Aboridžina za Australijance - rekao je premijer Skot Morison i dodao:

Zastava Aboridžina sada može da se koristi na sličan način kao australijska nacionalna zastava, što znači besplatno, uz puno poštovanje i na dostojanstven način. Svi Australijanci sada mogu da stave zastavu Aboridžina na odeću kao što su sportski dresovi i majice, mogu se crtati na sportskim terenima, postavljati na veb stranice, na slikama i drugim umetničkim delima, koristiti digitalno i na bilo kom drugom mediju bez potrebe za traženjem dozvole ili platiti taksu

Zastavu je dizajnirao umetnik Harold Tomas 1970. godine i ima crvene, crne i zlatne boje koje predstavljaju australijske Aboridžine i njihovu vezu sa zemljom. Australijska vlada ju je priznala kao zvaničnu zastavu 1995. godine.

Ali Tomas je do sada zadržao autorska prava na zastavu. Njegova ranija odluka da preda prava na korišćenje odeće jednoj neautohtonoj kompaniji bila je kontroverzna i izazvala je pravne sporove oko njene upotrebe, uključujući i australijske sportske timove.

Prema novom ugovoru, komercijalna kompanija Carol and Richardson Flagvorld će i dalje biti ekskluzivni licencirani proizvođač zastava Aboridžina, ali to neće sprečiti pojedince da prave sopstvene zastave za ličnu upotrebu.

Vlada je platila 14,2 miliona dolara za osiguranje autorskih prava, navode nacionalna televizijska stanica ABC i mreža AAP.

Autor: redportal.rs

#Aboridžini

#Zastava

#australija

#korišćenje