Mlada ženka se borila sa rođenom majkom i 4 mužjaka i pobedila 💪

U južnom Japanu, mlada ženka makaki majmuna okrenula je društvene norme na glavačke tako što je preuzela kontrolu nad čoporom od 677 članova kroz nasilan puč. Sada, njeno carstvo je ugroženo i pod pretnjom da se uruši pod jednim neizdrživim pritiskom - sezonom parenja.

Jakei, 9 godina stara ženka koja živi u japanskom makaki rezervatu Takasakiyama Natural Zoological Garden, provela je poslednjih godinu dana vladajući kao prva ženka alfa u čoporu. Njen uspon ka vrhu je materijal dovoljan za jedan vrhunski film.

Nakon što je svrgnula svoju majku i preuzela ulogu glavne ženke u čoporu, Jakei je krenula u krvavu osvetu protiv 4 najveća i najjača mužjaka u čoporu. Na kraju pobedivši sve njih i preuzevši glavni poziciju ako neprikosnoveni vladar.

Agresivni pučevi i preuzimanje vlasti od strane ženki u makaki organizaciji u Japanu su ekstremno retke.

Japanski makaki majmuni (Macaca fuscata), poznati i kao snežni majmuni, žive u striktno hijerarhijski organizovanim strukturama. Majmuni koji su više rangirani imaju veći pristup hrani i ženkama. Mužjaci i njihov rang se uglavnom određuje po tome koliko je dugo proveo vremena u određenom čoporu (mužjaci uglavnom napuštaju čopor u pubertetu), dok ženka makaki majmuna nasležuju rang koji je za 1 niži od onog njihove majke. Međutim, makaki majmuni često nasilno preuzimaju titule drugih jedinki.

Borba oko pozicije u društvu je skoro isključivo rat među mužjacima, zbog čega je upravo uspon Jakei toliko neverovatan. Nakon što je srušila alfa mužjaka, Jakei je čak počela i da se ponaša kao mužjak, kao što je šetanje sa uzdignutim repom npr.

Međutim, nakon godinu dana na vrhu, Jakeina pozicija je ugrožena usled haosa koji označava početak sezone parenja - period koji traje od novembra do marta.

Lufi, 18 godina star mužjak, agresivno se nabacuje Jakei koja ga odbija stalno. Sa druge strane, čini se da se kraljica Jakei odnosi prema Lufiju sa strahom.

Kako navodi Ju Kaigaiši saradnik u Japanskom Društvu za promociju nauke:

Primećeno je da Jakei ima facijalnu ekspresiju tipičnu za podređene jedinke svaki put kada je u blizini Lufija. Takođe, primećeno je i da Lufi na silu gura Jakei od hrane da bi uspostavio nad njom monopol.

Moguće je da je Lufi u procesu svrgavanja Jakei i da se sprema da se uzdigne u novu alfu. Sa druge strane može takođe biti i derivativ sezone parenja gde hormoni dostižu maksimum.

Sa sada kraljica Jakei se drži svoje krune. Videćemo da li će uspeti da odbrani svoj tron od pretendenata. 👑😎

Autor: redportal.rs

#677 jedinki

#Jakei

#Kulturne norme

#Lider čopora

#Majmuni

#Makaki

#Nauka

#Pič

#Svrgavanje

#borba

#kraljica

#nasilje

#priroda

#sezona parenja

#Ženka kraljica