KONAČNO možemo znati šta ljubimci žele da nam kažu 🙀

Nova aplikacija za prevođenje mačaka pod nazivom Meowtalk u poslednje vreme napravila je ogromno uzbuđenje u javnosti. Android aplikacija tvrdi da može da pomogne da razumete šta vaša mačka pokušava da vam kaže. Havijer Sančez stoji kao tvorac ove aplikacije.

Sančez, bivši inženjer kompanije Amazon, radio je na uređaju za prepoznavanje glasovnih komandi pod nazivom Alexa, aplikacija Meowtalk analizira zvukove (mjauke) mačaka kako bi utvrdila da li može da razjasni značenje iza njih.

Foto: pexels.com

Trenutno u rečniku aplikacije postoji samo 13 fraza, uključujući: "Nahrani me!", "Pusti me na miru!" i "Ljuta sam!"

Foto: pexels.com

Ono što je Sančezu posebno skrenulo pažnju kada je vršio istraživanja za aplikaciju, je da mačke zapravo nikada ne mjauču među sobom. Mjaukanje su razvile isključivo da bi mogle da komuniciraju sa ljudima.

Kao što je Sanchez objasnio za portal KING5: - To nije jezik. Oni ne dele reči i ne komuniciraju jedni s drugima. Mačke nikada u prirodi ne mjauču jedna drugoj.

Foto: pexels.com

Snimanjem i prepoznavanjem zvukova, softver za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje može bolje razumeti glas svake pojedinačne mačke. Što se više koristi, to može da postane precizniji.

Gazde mačaka koji preuzmu aplikaciju mogu da snime mjaukanje svoje mačke, a zatim da dobiju prevod zvuka. Vlasnici kućnih ljubimaca tada imaju mogućnost istančanijeg podešavanja i obučavanja aplikacije kako bi naučili jedinstvene vokalizacije svog ljubimca. Oni takođe mogu da daju povratne informacije Meowtalku o tačnosti prevoda aplikacije.

Foto: pexels.com

Mjaukanje između odraslih mačaka ne postoji, ali postoji među mačićima. Mačići to čine kako bi majkama dali do znanja da su gladne ili im je hladno, ali to prestaju raditi kad ostare. Ali sve odrasle mačke, definitivno mjauču isključivo ljudima - verovatno zato što su skontale da tako mogu da nateraju vlasnike da rade šta su zamislile i da ih maze ili hrane!

Foto: pexels.com

- Konačni cilj je razviti pametnu ogrlicu - rekao je Havijer na onlajn veb-seminaru na svojoj veb-stranici.

- Tehnologija bi tada odmah prevela mjauke vaše mačke i kroz ogrlicu bi progovorio ljudski glas.

IZVOR: YT / KING5

Prototipska aplikacija pokazuje proces i Sančez ga je testirao na svom mačetu. Uznemirena mačka proizvela je mjaukanje koje je ogrlica pretočila u glas govoreći: - Ljuta sam, ostavi me na miru!

Razvoj ove aplikacije je još uvek u toku, a Sančez kaže da se nada da ovo neće biti samo zabava za vlasnike mačaka, već će možda pružiti neko bolje razumevanje tokom ovog vremena kada je toliko ljudi zaglavljeno kod kuće i izolovano sa svojim kućnim ljubimcima.

Foto: pexels.com

- Verovatno nikada nećemo moći pretvoriti mačiji mjauk u ljudske reči - rekla je Anita Kelsei, mačja bihevioristkinja i autorka knjige Razgovarajmo o mačkama.

- Sve što možemo je da se zabavimo razmišljajući o tome šta oni mogu da govore iz naše ljudske perspektive. Aplikacija deluje zabavno i nema štete ako se zabavite malo sa svojom mačkom - rekao je Sančez.

Autor: redportal.rs

#aplikacija

#aplikacije

#macke

#mačke

#tehnologija