On je, takođe, rekao da Ukrajina nikada neće povratiti kontrolu nad poluostrvom Krim

Komandant nemačke mornarice viceadmiral Kaj-Ahim Šbanbah izazvao je diplomatski skandal svojom izjavom o krizi u Ukrajini da Putin "samo želi da bude poštovan", nakon čega je bio prinuđen da podnese ostavku, prenose mediji.

On je rekao da je ideja da bi Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu besmislica i dodao da je sve što ruski predsednik Vladimir Putin želi da se ona poštuje. U kontroverznim komentarima, koji su izazvali mnoge reakcije u nemačkoj javnosti, ali i u Ukrajini, Šenbah je rekao da Ukrajina nikada neće povratiti kontrolu nad poluostrvom Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, pružilo je pomoć u naoružanju Ukrajini u slučaju da treba da se odbrani od ruske agresije. Ali nije ni Nemačka. Kremlj je više puta negirao planove za invaziju na Ukrajinu, iako je poslednjih nedelja okupio vojsku na granici i navodno je tamo rasporedio više od 100.000 ruskih vojnika.

Putin je predao Zapadu zahteve za koje kaže da utiču na bezbednost Rusije. Među tim zahtevima je i da Ukrajina ne postane članica NATO-a. On je takođe rekao da NATO mora da prekine vojne vežbe i da prestane da šalje oružje u istočnu Evropu, jer to u Moskvi vide kao direktnu pretnju ruskoj bezbednosti.

Autor: redportal.rs

#Mornarica

#Nemačka

#admiral

#ostavka

#putin

#rusija