Stiže velika količina naoružanja

Stejt department je naredio porodicama zaposlenih u ambasadi SAD u Ukrajini da počnu da evakuišu zemlju čim u ponedeljak, rekli su američki zvaničnici Foks njuzu, prenosi Kurir.rs.

Očekuje se da će sledeće nedelje Stejt department takođe podstaći Amerikance da počnu da napuštaju Ukrajinu komercijalnim letovima, „dok su oni još dostupni“, rekao je jedan zvaničnik.

U petak kasno uveče, američka ambasada u Ukrajini saopštila je da je stigla prva pošiljka municije po nalogu predsednika Bajdena. Američki zvaničnici kažu da municija za malokalibarsko oružje čini najveći deo od 200.000 funti onoga što Stejt department naziva smrtonosnom pomoći – potrebnom ukrajinskim vojnicima na linijama fronta. Američki zvaničnici takođe kažu Foksu da se očekuje da će protivtenkovske rakete „Džavelin“ stići početkom sledeće nedelje iz baltičkih država i iz američkih vojnih zaliha.

Napredni ruski borbeni avioni su sada stigli u Belorusiju, severno od Ukrajine. Pentagon je zabrinut što je glavni grad Ukrajine „sada na nišanu“, dodao je drugi zvaničnik. Vlada SAD planira da u narednim danima prebaci "tonu" oružja i municije u Ukrajinu, kažu zvaničnici.

Autor: kurir.rs

#SAD

#Ukrajina

#evakuacija

#rusija