Počelo je zapošljavanje specijalista pre očekivanog odobravanja početka kliničkih testiranja 👨‍⚕️

Neuralink, američka tehnološka kompanija koju je ko-osnovao milijarder i preduzetnik Ilon Mask, počela je da zapošljava ključne specijalce očekujući skori početak kliničkih testiranja - skori početak testova implantiranja čipa u ljude.

Kompanija je okačila reklame preko kojih poziva ljude da se prijave za pozicije direktora studija i koordinatora kliničkih studija. Prema njima, zaposleni bi radili u tesnoj saradnji sa doktorima i inženjerima svetskog renomea, pored toga što bi radili i sa prvim pacijentima Neuralinka. Uloga pozicije direktora je zamišljenja kao liderska i nekoga koji će učestvovati u izgradnji tima.

Mask, koji se rangira kao najbogatija osoba na svetu, rekao je prošlog meseca da očekuje da prvi Neuralink moždani čipovi budu implantirani u ljude negde u 2022. godini. Naravno, ako se dobije dozvola od administracije SAD.

Mask i njegovi partneri, osnovali su Neuralink 2016. godine radi razvijanja moždanih čipova koji povezuju ljude sa kompjuterima. On tvrdi da će implanti omogućiti paralizovanim ljudima da kontrolišu uređaje poput smartfona, samo uz pomoć svog mozga. Očekuje da će se progres dalje u budućnosti ekspononcijalno ubrzati i da će se pronaći rešenje za mnoge fizičke probleme i povrede koje ljudi imaju.

Prvi čovek kome bude bilo ugražena veza preko čipa sa kompjuterom, biće osobe sa teškim povredama kičme, kvadriplagičari. Kako je sam Mask rekao:

Imamo šansu sa Neuralinkom da obnovimo punu funkcionalnost tela nekome čije je telo pretrpelo tešku povredu i prekid kičmene moždine.

Autor: redportal.rs

#2022. godina

#Elon Musk

#Ilon Mask

#Kliničko testiranje

#Neuralink

#SAD

#dozvola