Izraelski naučnici konstruisali su akvarijum na točkovima koji se pokreće reagujući na pokrete zlatne ribice

Iako zvuči kao nešto proizišlo iz glave kakvog dečjeg pripovedača, u pitanju je stvarni naučni eksperiment prema kojem ribice imaju sposobnost upravljanja vozilom.

Šest zlatnih ribica koje su sudelovale u eksperimentu pokazale su da mogu upravljati robotskim vozilom i kretati se kopnom kamo žele. Iza eksperimenta stoji Šaćar Givon sa Univerziteta Ben Gurion Negev, a njezina studija objavljena je u časopisu Behavioural Brain Research.

IZVOR: YT/The Telegraph

- Uvek volimo nove izazove, kako za nas, tako i za naše ribice. Ideja da bi se riba mogla kretati kopnom, zvučala je suludo, ali je upravo to vrsta izazova kakve priželjkujemo. Pokazalo se da to ipak nije nemoguće postići - rekla je naučnica.

Istraživanje, stručno nazvano istraživanjem metodologije prenosa domene, imalo je za cilj utvrđivanje može li određena vrsta, u ovom slučaju zlatna ribica, funkcionalno obavljati određene aktivnosti izvan svog prirodnog staništa. Za inspiraciju su im poslužili ranije objavljeni radovi gde su glodari i psi poučavani upravljanju vozilima.

Istraživački tim koji je predvodio profesor Ronen Segev najpre je konstruisao akvarijum na točkovima koji se pokreće reagujući na pokrete ribice, a zatim su počeli učiti ribice kako da voze baš kao što bi učili čoveka da vozi automobil ili bicikl. Bilo je ključno povezati ribicu s vozilom da bi shvatila da njeni pokreti tokom plivanja upravljaju. U prostoriju su postavili ružičastu metu, a kada bi se ribica dovezla do nje, dobila bi hranu. Njene pokrete beležila je "prevodila" i računalna kamera postavljena na vrh vozila. Kako bi se ribica kretala, tako bi kamera komunicirala s vozilom i navodila ga.

Trening je urodio plodom, a ribica je uspela doći do cilja s više startnih pozicija. Zanimljivo je da su to uspele čak i kada su pred njih postavljene prepreke poput zidova ili lažnih ciljeva. Neke od njih šest posebno su oduševile naučnike.

- Gospodin Darsi i Gospodin Binglej, imenovani po likovima iz Ponosa i predrasuda, bili su jako dobri, prave su zvezde - rekla je Givon.

Iako su i ranije studije već pokazale da su ribe odlični navigatori u svom prirodnom okruženju, autori ovog istraživanja ističu kako je sada jasno dokazano da je sposobnost navigacije u potrazi za hranom ili sigurnim sloništem, odnosno s ciljem preživljavanja, univerzalna svim vrstama, bez obzira na okruženje u kojem se nalaze.

Autor: redportal.rs

#Zlatne ribice

#eksperiment

#vozilo