Pariz i Njujork već odbili nevakcinisane, London na redu da zaključa celu grend slem sezonu

Domine se ubrzano ruše posle australijske pobede politike nad sportom. U Melburnu je Novak Đoković sprečen da brani prvu od tri prošlogodišnje grend slem titule, iz Pariza su mu odmah potom javili da nevakcinisan neće moći ni drugu po redu, a London se upravo sprema da mu otkaže odbranu treće. Njujork je odavno najavio da ove godine prima samo vakcinisane, a to što je Španija poručila našem asu da ni tamo nije dobrodošao, sasvim je nevažno u odnosu na četiri najveća turnira.

Pitanje je političke taktike i trenutka koji će izabrati da Vimbldon zada završni udarac svom šestostrukom šampionu. Britanci ne moraju da žure da prate Australiju, jer bi Australijanci trebalo da prate njih, a i drama će biti zanimljivija ukoliko duže traje.

Bitno je da i već donesena odluka Rolan Garosa, kao i predstojeća Vimbldona, pooštravaju trenutne karantinske mere na osnovu jednog jedinog slučaja – najboljeg tenisera sveta. U Engleskoj su i dalje na snazi blaži uslovi za nevakcinisane sportiste, da uz period karantina i testiranje mogu da učestvuju i treniraju, ali se najavljuje da bi teniski organizatori mogli da primene svoja pravila, baš kao što su se u Australiji "razlikovala" pravila sporta i države.

U igri "dobrog i lošeg policajca", Teniska organizacija Australije (TA) dala je zeleno svetlo Đokoviću, samo da bi ga država ugasila. Teško je da se poveruje da njihove odluke nisu bile usklađene u vidu političke zamke za srpskog tenisera.

Simptomatično je da se Kreg Tajli, direktor prvog grend slem turnira sezone i izvršni direktor TA, negde "izgubio" u drugom delu desetodnevnog kafkijanskog procesa. Odjednom je juče TA prekinula ćutanje, sledećim sramotnim saopštenjem, uz reči hvale za Krega Tajlija i bez pominjanja imena Novaka Đokovića:

Uprava TA i njeni pridruženi članovi pohvaljuju izvršnog direktora TA i ceo organizacioni tim za naporni rad i posvećenost u sprovođenju spektakularnog teniskog leta. Poslednjih godina tesno sarađujemo i sa federalnim vlastima i sa vlastima države Viktorije da osiguramo da turnir bude bezbedan od kovida za igrače, organizatore i navijače. Kao australijska teniska porodica shvatamo da su poslednji događaji svima značajno odvlačili pažnju i duboko žalimo zbog uticaja koji su imali na igrače. Uvek se nauči neka nova lekcija i mi ćemo razmotriti sve aspekte naših priprema da obavestimo o narednim planovima. Taj proces uvek počinje od trenutka kada šampioni Otvorenog prvenstva Australije podignu svoje pehare.

Isti ljudi koji su pozvali svog devetostrukog šampiona i dobrotvora u vreme poplava i požara pre dve godine, ne pominju njegovo ime i ne izvinjavaju se njemu, nego igračima kojima je ceo slučaj odvlačio pažnju.

Sada se i u anglosaksonskim medijima mogu naći različite kritike na australijski proces, od delanja i ćutanja TA do australijskog suda i funkcionisanja demokratije. Amerikanci pišu da bi Đoković bolje prošao na sudu u Njujorku.

A, šta znači zahvalnost Kregu Tajliju što je namamio mečki na rupu najboljeg tenisera sveta? Svi drugi ga napadaju, dobiće on i TA iz SAD i Velike Britanije još poneku packu za "traljavo" odrađen proces, ali će im starija braća ispod oka namigivati i zahvaljivati što su umesto njih odradili prljav posao.

Autor: redportal.rs

#Novak Đoković

#australijan open

#tenis

#turnir

#vimbldon

#đoković