Ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. g., kaže protojerej-stavrofor Dragan Mitrović

Na crkvi pored Hrama Hristovog vaskrsenja osvanuo je skandalozni i neprimereni natpis koji vrijeđa sve vernike i sveštenstvo najveće vjerske zajednice u Crnoj Gori, prenosi Dan.

Na zidu crkve, napisano je "SPC g....", a oglasio se starešina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

 - Šokirani smo, prosto ne možemo da verujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripadnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka - naveo je on.

Mitrović je istakao da ovakve poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovljanjem svetinje mogu samo duboko da zabrinjavaju.

 - Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vreme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom delu javnosti namera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav prijeko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i delovanjem - naglasio je.

Autor: Dan

#Dragan Mitrović

#Vaznesenje Gospodnje