Zaštita od raketnih napada najveća briga 💀

FedEx je tražio dozvolu od FAA da instalira infracrvene senzore i kontramere koje će štititi njihove avione od napada raketa baziranih na lociranju toplote.

Zašto? Kompanija veruje da postoji potreba da se od sada štite i civilni avioni od takvih napada. Kompanije je pritisnuta na ovakav potez kao posledicu više raketnih napada koji su se dogodili u proteklih nekoliko godina, kao onaj koji je srušio avion Malayza Airlines MH17. Kako su naveli u svom zahtevu:

Poslednjih godina, u nekoliko incidenata, civilni avioni su bili izloženi raketnoj vatri sa prenosivih sistema. Ovo je dovelo do toga da je nekoliko kompanija dizajniralo sisteme raketne odbrane bazirane na laserima koji se mogu postaviti na same avione. Sistem koji bi bioo instaliran na avione FedEx usmeravao bi infracrvene zrake ka nastupajućim raketama uz pomoć kojih bi pokušavao da ometa sistem praćenja raketa.

Novi sistemi bi bili instalirani na FedEx Airbus A321-200 modele aviona, koji još nisu uključeni u flotu i pre toga moraju da dobiju sve potrebne federalne dozvole - što nimalo nije lako. Laseri, iako odlični u ometanju raketa, takođe mogu naneti štetu pilotima i putnicima u samom avionu.

Sa dovoljno snage, laser koji se instaliran sposoban je da oslepi ljude pa čak i da osteti kožu i povrh svega, nevidljivi su golom oku. Zbog čega mogu neprekidno da nanose štetu mrežnjači i da ne izazovu refleksi treptaj oka.

Ovo nije prvi put da je protivraketni sistem implementiran na civilnim avionima. Flight guard, kojeg proizvodi Elta Systems je familija odbranbenih sistema koje koriste radar da detektuju nadolazeći raketni napad i da odmah urade adekvatne kontramere. Sistem je instaliran na mnogim Izraelskim putničkim avionima.

FedEx je sam postavio nekoliko infracrvenih sistema, sličnih modernim verzijama za koje traže dozvolu. Sistemi su instalirani od strane Homeland Sequrity nakon nekoliko pokušaja obaranja aviona portabl raketnim sistemima.

Autor: redportal.rs

#Airbus

#FedEx

#Izreal

#Raketni napad

#federalne vlasti

#laseri

#odbrana

#rakete