Branko: Shvatio sam još pri prvom susretu kakvu borbu vode, pogotovu mi je ostao u sećanju muk.

Veliko je srce taksiste Branka Antića. Tokom vanrednog stanja 2020. okupio je kolege i organizovao besplatan taksi prevoz za celokupno osoblje koje radi u zdravstvu. Branko je za Novosti.rs govorio o svom angažovanju tokom pandemije.

I nastavio je tako do danas: ne naplaćuje vožnju medicinarima koji posle napornog dana na poslu idu svojoj kući sa dežurstva. Korona ne posustaje, ali to ne zaustavlja Antića, iako mu je u međuvremenu otkrivena teška bolest. Nije ga to slomilo, on se i dalje u svakom trenutku odaziva na poziv.

Tokom vanrednog stanja beogradski taksisti, koje je organizovao Antić, a bila je to mala brigada od 150 plemenitih ljudi, imali su 17.000 vožnji i prevezli, kako procenjuje, oko 30.000 zdravstvenih radnika:

Taj period pamtim i po besanim noćima.

A potom nastavio:

Pamtim lica umornih ljudi. Ćutanje. Ponekad smo prelazili i po nekoliko kilometara, a ni reč se, jedna, ne čuje.

Shvatio sam još pri prvom susretu kakvu borbu vode, pogotovu mi je ostao u sećanju muk. Samo takav muk stiže posle izgubljene bitke za nečiji život. A uz to, ugroženi su njihovi i životi njihovih porodica, o kojima nisu imali vremena ni da razmišljaju. Branko je zbog požrtvovanosti medicinskih radnika i danas u akciji:

Sa mnogima sam se zbližio. Znaju da ne samo oni, već svi kojima je ova simbolična pomoć potrebna, mogu uvek da me pozovu.

Ovo nije prva Brankova akcija. Tokom proteklih 7 godina kroz humanitarnu organizaciju Srpska solidarnost, koju je formirao, pomogao je najviše Srbima na KiM koji žive u enklavama:

Pokrenuo me je onaj strašni pogrom 2004. u proleće, kada je naš narod prognan iz svojih domova, od spaljenih crkava i manastira koji su iza njih ostajali u plamenu.

Tada je u Beogradu prikupljao pomoć za sve kojima su bili potrebni i hrana i odeća, posebno za one u izbegličkim centrima. Kasnije, tokom poplava u Obrenovcu, ponovo je prikupljao pomoć. Tih dana 2014. godine odlučio je da osnuje humanitarnu organizaciju Srpska solidarnost:

Sada je 'Srpska solidarnost' svuda tamo gde je nevolja, a ponekad i izvan Kosova i Metohije. Verujte, čovek je ispunjen i srećan kada pomogne, uprkos tome što slike iz tih susreta sa nevoljnicima nosi u sebi.

Autor: D. MATOVIĆ

#medicinari

#pandemija