Velike avenije koje su povezivale oaze, uz čije ivice je bilo na hiljade grobova...

Arheolozi sa Univerziteta Zapadna Australija otkrili su narod koji je žive u severozapadnoj Arabiji u ranom i srednjem holocenu i koji je gradio pogrebne avenije, dugačke puteve, koridore koje su povezivale oaze i pašnjake, koji su svi omeđani sa hiljadama pogrebnih spomenika.

Kako navodi doktor Metju Dalton, koji je glavni autor studije i koja je objavljena u žurnalu Holocen:

Ove pogrebne avenije su bile glavni auto-putevi u svoje vreme i jasno pokazuju da su populacije koje su živele na Arabijskom poluostrvu tog perioda pre 4.500 godina, bile daleko više društveno i ekonomski povezano nego što se mislilo.

Istraživački tim je locirao "avenije" na površini od oko 160.000 kilometara kvadratnih, sa više od 17.800 grobnica otkrivenih samo u prvoj primarnoj studiji u oblastima AlUla i Khajbar u Saudijskoj Arabiji - od tog broja grobnica, čak 11.000 je bilo direktno nanizano uz "avenije".

Najveća koncentracija ovih grobnica je bila u blizini stalnih izvorišta vode, gde je sam pravac prostiranja grobnica ukazivao da su ih lokalne populacije koristile da se kreću između velikih oaza u oblasti.

Kako navodi Dalton:

Ove oaze, posebno Khajbar, prikazuju jedne od najvežih koncentracija pogrebnih spomenika na planeti. Sam broj bronzanodopskih grobnica podignutih oko njih ukazuje da su lokalne populacije živele u njihovoj blizini, par tokom određenog perioda, sedentarnim životom.

nalazi objavljeni 2021. godine imaju potencijal da radikalno izmene naše shvatanje Bliskog istoka i njegove rane istorije.

Autor: redportal.rs

#Arabija

#Arheologija

#Nauka

#autoputevi

#avenije

#grobnice

#hiljade grobnica

#oaze

#pogrebni

#voda