Prvi direktni dokaz veza Bliskog istoka i Kine 🧐

Istraživači sa Univeziteta u Cirihu istražuvali su jedinstven oklop, načinjen od kože i u tehnici krljušti (preklapajućih pločica kože), u konjaničkom grobu u severozapadnoj Kini. Dizajn i način izrade nedvosmisleno ukazuju da je poreklom iz Neoasirske imperije, u vremenskom periodu između 6. i 8. veka p.n.e.

Godine 2013. sokoro kompletan kožni oklop je otkriven u grobu muškarca starosti oko 30 godina u blizini kineskog grada Turfana u severozapadnoj Kini. Ovaj nalaz, koji je bez presedana u arheologiji perioda, preživeo je milenijumima zahvaljujući ekstremnim klimatskim uslovima u regionu, prvenstveno suvoj i aridnoj klimi.

Ovakva vrsta oklopam dizajnirana od preklapajućih pločica koje izgledom podsećaju na krljušti, štitila je vitalne organe jahača (poput dodatnog sloja kože) bez ograničavanja opsega kretanja ratnika. Sam oklop je načinjen od malih štitastih pločica, koje su poređane u redovima i zašivene za postavu. Zbog skupog materijala i velikog napora koji je potreban da bi se izradio jedan takav oklop, nošenje i posedovanje jednog primerka bilo je isključivo odlika elite - bilo je ekstremno retko da iko bude sahranjen sa jednim takvim oklopim. Međutim, kako se država sve više razvijala i kako je tehnologija napredovala, počeli su da se prave manje vredni ali i dalje veama efikasni oklopi od kože, bronze ili gvođža za obične vojnike.

STANDARDNA OPREMA ZA KONJANIKE

Istraživači su koristili radiokarbonsko datiranje da bi odredili starost samog oklopa. Sudeći prema rezultatima, oklop se smešta između 786. i 543 godine. U originalu ga je činilo oko 5.444 manje pločice i oko 140 većih, koji su zajedno sa vezama i vrpcama, kao i sa podšivenom postavom bili teški negde oko 4 ili 5 kilograma.

Oklop izgledom podseća na kaput koji se vezuje oko struka i koji štiti prednji deo tela, kukove, bokove i niži deo leđa tela. Može brzo i lako da se navuče, bez pomoći i pasuje ljudima različitih veličina.

Oklop je profesionalno sastavljan i izrađivan u velikim količinama, sa sve većom upotrebom kočija u borbama na Bliskom istoku specijalan oklop za konjanike je načinjen u 9. veku p. n. e. Ti oklopi će kasnije postati standardna oprema vojske Asirske imperije, koja je teritorijalno obuhvatala delove Iraka, Irana, Sirije, Turske i Egipta.

Iako ne postoji nikakva direktna paralela sa 27 vekova starim oklopom u celoj severozapadnoj Kini, postoje neke stilske i funkcionalne sličnosti sa još jednim oklopom koji se nalazi u Metropolitan Museum of Art. Moguće je da su oklopi bili namenjeni dvema različitim jedinicama u istoj vojsci.

Ne znase da li je novootkriveni oklop pripadao vojniku koji je radio za Asirce, ili je skinut sa nekoga iz Asirije koji je putovao u regionu:

Iako ne možemo da ucrtamo tačan put oklopa iz Asirije i hiljade kilometara koje je prešao na istok do Kine, svejedno ovo je jedan od ekstremno retkih primera transfera tehnologija sa zapada ka istoku, preko evroazijskog kontinenta tokom prvog milenijuma nove ere.

Autor: redportal.rs